Röd linsgryta – otroligt god!

Röd linsgryta spegelvända

4 portioner

En mustig och fyllig gryta med lätt orientalisk smak. Servera gärna tillsammans med råris eller ugnsrostade rotsaker och en stor grönsallad.

Ingredienser

3 dl okokta röda linser

1,5 msk olivolja
1 gul lök, finhackad 
1 vitlöksklyfta, pressad
1 röd chili, finhackad och urkärnad (eller chilipulver)
3-4 cm färsk, riven ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk kanel (efter smak)
1 tsk kardemumma (efter smak)
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk (alt 1/2 burk kokosmjölk + 2 dl havremjölk)
1 tärning grönsaksbuljong * 

Gör så här

Skölj av de röda linserna noga tills det vita skummet som bildas försvinner. 

Hetta upp olivoljan i en kastrull eller en stekpanna och fräs lök, vitlök, chili, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma någon minut under omrörning. Om du är känslig för kanel eller kardemumma, ta då lite mindre av dessa kryddor.

Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och buljong. Låt koka upp.

Lägg i linserna och låt grytan puttra under lock på svag värme i minst 15-20 minuter, tills de är mjuka och börjar bli mosiga.

Obs! Det är viktigt att du rör om ordentligt i grytan under tiden som linserna kokar, speciellt i början, så att de inte klumpar ihop sig, sjunker till botten och bränner fast.

Ät med glädje – och njut! 

* Tips! Biofood Ekologisk Grönsaksbuljong Tärning, 8 st innehåller varken natriumglutamat eller andra skadliga ämnen.


Storkok

Vi brukar göra storkok av den här linsgrytan eftersom den går utmärkt att frysa in (och dessutom går den åt snabbt! 😀). Här finns 5-dubbel sats.

15 dl okokta röda linser

2-3 msk olivolja
5-6 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, pressad
4-5 röd chili, finhackad och urkärnad (eller chilipulver)
15 cm färsk, riven ingefära
3 msk gurkmeja drygt
3-4 msk kanel (efter smak)
2 msk kardemumma (efter smak)
5 burkar krossade tomater (à 400g)
5 burkar kokosmjölk (à 400 g) (alt 2 burkar kokosmjölk + 12 dl havremjölk)
4-5 tärningar grönsaksbuljong *