Vart är du på väg?

easy-way-hard-way-edited

Att leva utan att ha en aning om vad du längtar efter och vad du behöver för att komma dit, är som att vara ute och åka utan vare sig karta, vägskyltar, kompass eller GPS.

Det är ganska lätt att föreställa sig ett fordon som kör helt utan riktning. Den följer första bästa väg utan att veta någonting mer. Föraren har gjort sig en bild av vart hon ska komma på sin resa, men har ingen hjälp att ta sig dit. Det resulterar i att lika gärna som resan kan gå via vackra landskap med magiska utsikter och många spännande vägskäl att välja mellan, så kan resan leda till ökenlandskap, svårframkomliga vägar, återvändsgränder eller stup. Resan blir då mer en kamp än något spännande och roligt. Vi njuter inte av resan utan får fokusera på de oplanerade problemen som uppstår.

Redan som barn "sätter vi oss i ett fordon" på vår resa ut i livet och det är tyvärr ganska få som redan där har karta och kompass. Det vill säga får möjligheten att utgå från sig själv, känna vad vi längtar efter och vad vi behöver för att komma dit. Så redan där börjar den oplanerade resan utan någon riktning, och som därför kan sluta hur som helst.

Vad är det som styr?

Vad är det då som styr den oplanerade/omedvetna resan genom livet?

Tänk så här: När en förare kör sitt fordon utan att ha en riktning eller ett mål, så styr beslut som fattas i stunden:

Den här vägen går nog till havet ...

Det där ser ut som en bred och trygg väg att åka på ...

Jag provar denna vägen, därför att den ser bra ut ... 

Den där vägen vågar jag inte ta, för den har stora gropar  ...

På samma sätt är det om jag lever livet omedvetet om vad jag längtar efter och vad jag behöver för att komma dit. Det yttre påverkar mig hela tiden genom tankar om hur saker och ting ”ska” vara, andras förväntningar, hur jag ska leva för att passa in, bekräftelse från andra och så vidare.

Min känsla – när jag pratar med nära och kära, arbetskamrater och vänner, och när jag ser hur min egen resa i livet brukade vara – är att om resan i livet är utan riktning och i första hand är utifrånstyrd, så blir det lätt en kamp utan glädje. Vägen blir fylld med stress, otillräcklighet och känslan av att bli dränerad.

Så var det för mig.

Jag hittade en ny väg

Men jag har gjort en förändring som blivit livsavgörande för mig. Jag har lärt mig hur jag ska känna min längtan inom mig, och vad jag behöver för att komma dit. Min fortsatta resa i livet sker nu med både karta och kompass, och den är inifrånstyrd av mitt hjärtas GPS. Det ger en frihetskänsla som jag önskar att så många som möjligt ska få uppleva.

Jag kan påverka min resa framåt så att den blir som jag vill och längtar till – det är fantastiskt! 

Hur är det för dig?

Känner du att du inte är riktigt nöjd där du är av något skäl? Saknar du riktning, karta och kompass? Var det inte hit du ville komma? Vad behöver du för att kunna ta kommandot över din resa framåt?

När vi har kört genom livet mer eller mindre planlöst, utan tydlig egen riktning, kan det vara svårt och ovant i början. Mitt stöd när jag lärde mig att hitta rätt väg framåt, utifrån mig själv och min längtan, var att möta hjärtintelligenta människor på kurser med Human Awareness. Mötena stöttade mig i min utveckling till att bli allt mer hjärtintelligent. Det har varit helt ovärderligt och det har öppnat nya världar för mig.

Känner du dig inte hemma där du är, eller som att du längtar efter något annat än det du har? Ge dig själv möjligheten att hitta din väg framåt, den som utgår inifrån dig själv.

Min längtan och vision är att vi hjärtintelligenta vuxna ska kunna guida våra barn att fortsätta vara de hjärtintelligenta varelser de är när de föds. Att vi inte tar ifrån dem det!

Att se till att gruppen hjärtintelligenta i världen ökar är inte bara en vinst för enstaka individer. Det är en vinst för hela mänskligheten.

Att vara i sammanhang med hjärtintelligenta människor och känna hur vi blir fler och fler är obeskrivligt, fantastiskt och det måste upplevas! 

maria-wikander-2-500

Gästbloggare: Maria Wikander, Certifierad Human Awareness-coach


HA-logo-new - purple-icon Unika utbildningar i personligt ledarskap, både privat och professionellt — www.humanawareness.se