Hemligheten bakom sann förändring

Fånga LIVET! med håv 1

Har du upplevt att du inte känner dig redo att ta steget till en förändring, oavsett hur mycket du längtar efter det och hur mycket du än har förberett dig?

Du måste tänka på saken, känna efter lite till, söka mer information, höra med andra och fundera, fundera igen och vänta tills du känner dig HELT REDO.

Känner du igen dig?

Under lång tid var det precis så här för oss, Anneli och Carl. Vi hade drömmar, men de låg så långt bort och tycktes ouppnåeliga att vi inte visste hur vi skulle ta oss dit. Vi famlade oss fram utan tydlig riktning.

Även en tusenmilafärd börjar med ett steg.

Lao Zi


Det här motståndet handlar ofta om en rädsla för att göra fel, och egot säger då att det är bättre att inte göra något alls. Då har du i alla fall inte misslyckats. Men då blir det du längtar efter som en diffus dröm, och det blir inte mer än så. 

I vissa fall kan det vara bra att inte förhasta sig, men det finns en hake med det här förhållningssättet. Sanningen är att du kommer aldrig att vara helt redo innan du tar det första steget. Klarhet kommer först efter att du har tagit steget ut ur den förföriska komfortzonen. Det viktiga är alltså att våga ta ett litet steg – däri ligger den stora hemligheten.

Det är lätt att tro att det är de drastiska besluten eller stora handlingarna som förändrar människors liv, men det är faktiskt de så kallade små stegen som gör den största skillnaden – de stegen som du tar utifrån ditt hjärtas och din själs längtan.

Så fort du har tagit ett sådant "litet" steg i en ny riktning, pekar din näsa redan åt ett helt annat håll. Det innebär att du direkt är på väg någon annanstans, och universum svarar på detta och ger dig vägledning.

Egot däremot försöker intala dig: ”Sådana där små steg gör ändå ingen skillnad, det kommer inte att förändra någonting, så det är lika bra att du låter bli."

Men under detta rationella resonemang finns en stark rädsla för förändring, för det är det första steget som är det svåraste, hur litet det än må vara. Därför, våga lita på ditt hjärta och ta små steg som känns bra och rimliga, men som ändå är tillräckligt utmanande.

Ta det första steget med tillit.
Du måste inte se hela trappan,
bara ta det första steget.

Martin Luther King, Jr


Viktigast av allt är att du är i rörelse och fortsätter att ta steg.

Att vara i rörelse ger klarhet

Något som kan vara till hjälp är att veta att du inte kan göra fel när du rör dig framåt. Se till att du förflyttar dig, för du kommer alltid att få mer klarhet, oavsett om det är den här vägen du vill gå eller inte. Och ifall steget du tar leder åt ett håll som inte känns rätt får du ju reda på det.

Dina tankar kanske säger: ”Om det inte blir bra så har jag ju misslyckats.”

Men det är precis tvärtom, för du har precis lyckats väldigt bra med att våga ta ett steg, för att ta reda på ifall det är det här du vill eller inte.

Du är modig!

Du har fått klarhet genom att gå framåt och uppleva kontrasten, vilket du aldrig hade fått om du låtit bli att prova, och stannat kvar där du var. Det innebär att allt som sker faktiskt är bra, även det som du anser vara dåligt och som du helst av allt skulle vilja undvika.

Om du gillar resultatet, det som sker efter att du tagit steget, är det bara att fortsätta i samma riktning. Om du inte gillar det, så justerar du riktningen och går åt ett annat håll som känns bättre. Att uppleva kontrast är med andra ord synnerligen värdefullt, för det ger dig viktig information om vad du inte vill.

Det är genom att vara i rörelse som du får svaret, och därför behöver du som sagt agera för att kunna avgöra om du är på rätt väg eller inte. Det går helt enkelt inte när du är passiv eller skjuter upp saker på framtiden.

Att det är viktigt med rätt attityd inför motgångar är följande välkända historia ett typexempel på.

Som uppfinnare sägs det att Thomas Alva Edison gjorde 1000 misslyckade försök att hitta rätt material till glödtråden, för att hindra den från att brinna upp. När han till slut lyckades med sin uppfinning blev han intervjuad ... 

En reporter frågade Edison: ”Hur kändes det att misslyckas 1000 gånger?”

Edison svarade lugnt: ”Jag misslyckades inte 1000 gånger. Det tog mig 1000 steg att uppfinna glödlampan.”


Vi hoppas att du känner dig inspirerad att ta där "små" stegen som på sikt leder till dina stora drömmars mål. 

Vi kommer att ge dig viktiga tips på vägen och ett sådant tips, redan nu, är att läsa eller lyssna på någon av våra böcker, om du inte redan har gjort det. Klicka på bilderna nedan så får du mer information och kan köpa dem till specialpris.

kärlek-utan-tjafs-framsida-2D  Vägra följa John – Hela vägen  4 steg till ett lyckligare liv - omslag ljudbok  4 Steps to a Happier Life - Audiobook cover


HA-logo-new - purple-icon Unika utbildningar i personligt ledarskap, både privat och professionellt — www.humanawareness.se