Vi önskar dig en skön jul!

A o C Marbella

För någon vecka sedan var jag, Carl, hos frisören. Kvinnan som klipper mig är från östra medelhavsområdet och pratar gärna om allt möjligt. Hon är bland annat intresserad av olikheter mellan den svenska kulturen och landet hon själv kommer från. Vi kom in på julstressen som präglade gatorna utanför, med människor i full fart med att inhandla årets allt julklappar.

Jag berättade i förbifarten att jag och Anneli inte kommer att fira jul i år, och reaktionen lät inte vänta på sig: ”Ursäkta om jag frågar, men har det med er religion att göra, att ni inte firar?” frågade hon. ”Är ni inte religiösa? Har ni inte någon andlig tro? fortsatte hon.

Jag blev lite ställd, för jag tänker inte på julen på det sättet, konstig nog kanske, eftersom jag växte upp i en kyrklig familj. Jag förklarade att jag absolut har en andlig syn på livet även om den inte exakt sammanfaller med någon enskild religion. Vidare menade jag på att jag tycker att hela julen mest är ett kommersiellt jippo, och att förmodligen väldigt få människor i det här landet firar jul i första hand till minne av Jesus födelse. Detta gjorde henne förvånad, för det är därför hon firar jul, och för gemenskapen med sina släktingar och vänner, så klart.

På den sista punkten var vi ense, att julen har en viktig funktion att fylla för dem som vill umgås socialt. Men samtidigt blir det lätt krystat och ansträngt om vi försöker få till det bara en gång om året, eller när det är storhelg etcetera, eftersom det ofta finns en förväntan om att det ska vara på ett visst sätt, och måste vara perfekt.

Jag (och Anneli) firar bara jul när vi är tillsammans med våra barn, och det är inte varje år. För mig är julen främst barnens – de små barnens – högtid, och mina barn är vuxna alla tre. Eftersom jag numera är morfar kanske julfirandet kommer att bli annorlunda i framtiden. 

Hur ser det ut för dig?

Firar du jul ... och i så fall varför?

Vad tror du är främsta skälet till att fira jul?


Recept

Här är förslag på några rätter som passar bra till jul.

Och när vi ändå är inne på recept, så har vi fått en del frågor om var recepten har tagit vägen, ifall de är borta. De finns kvar på den gamla bloggen, och den hittar du så här:  Gå in på förstasidan, www.humanawareness.se, skrolla ner en liten bit och klicka på knappen "Till vår gamla blog".

Maträtter

Stekt brysselkål med mandlar och apelsin samt quinoa med valnötter passar bra både som sidorätt och huvudrätt.

stekt-brysselkal-edited.jpg  Stekt brysselkål med mandlar och apelsin ➢

Quinoa-valnotter-830x623.jpg  Quinoa med valnötter ➢

Afrikansk linsgryta är en av våra favoriter och alla som har provat älskar den, även de som annars föredrar kött. 

linsgryta-afrika-edited.png  Afrikansk linsgryta ➢

På gottebordet

På gottebordet passar det utmärkt med massor av frukt, som äpplen, päron, bananer, apelsiner, clementiner, melon, kiwi och inte minst fikon och färska dadlar som är både goda och oerhört nyttiga (finns ekologiska i dagligvaruhandeln). Alla frukter är toppenbra, så välj, vraka och njut! 

Mandel och nötter av alla de slag såsom pekan-, hassel-, pistage-, macadamia-, cashew-, para- och valnötter, eller jordnötter passar också bra.

Dessutom kommer här ett recept på en kladdkaka med saffran, lika god som nyttig!

saffranskladdkaka-edited.jpg  Saffranskladdkaka ➢


Sist, men inte minst, kanske rentav viktigast

Julen är en tid som för de flesta ses som glädjens högtid. Men många firar jul (och andra storhelger) genom att dricka alkohol, och det märks inte minst genom att veckan före jul ökar Systembolagets försäljning med 700 procent! Samtidigt anser var femte svensk att deras julfirande påverkats negativt av alkoholkonsumtion och mer än var fjärde är orolig över någon närståendes drickande. 

Alla barn tycker att det är obehagligt med berusade vuxna. För barnet är det skrämmande när vuxna växlar personlighet. De vuxna tror kanske inte att det märks så mycket när de druckit ett par glas, men för barn blir det traumatiskt.

En bra måttstock för dig som är förälder: Drick inte mer än vad du skulle vilja att en barnvakt gör när de har hand om dina barn.

Det som är positivt är att allt fler vuxna kan tänka sig att fira julen utan alkohol, så häng på! Fatta ett aktivt beslut NU! Och du, varför inte låta det gälla för hela 2020?! 

(Pssst, Systembolaget köper tillbaka oöppnade flaskor, bara så att du vet ...)


Julaftonsmorgon glimmar 🌟

Soluppgång från vår balkong i Marbella, denna fina morgon.

Vi önskar dig en riktigt skön, avkopplande och härlig GOD JUL!

Anneli & Carl