Det allra viktigaste för att lyckas

image-edited

Vad innebär det att lyckas? Eller för den delen, att misslyckas?

En del menar att det inte finns några misslyckanden, bara lärdomar. Andra lever som om hela livet är en tävling à la ”Den med störst gravsten vinner!” Och om den inte är störst, hemska tanke, så är det ett monumentalt misslyckande.

Vi båda har gått igenom många faser i vår utveckling. Vi har ”testat” hela skalan så att säga. Från början var det en rejäl portion av kamp och tävlande inblandat i både karriär och privatliv. Att göra karriär var för oss ett sätt att utvecklas, och det kändes som en viktig del av livets mening. Att utmana sig själv genom att byta jobb och gå in i nya roller emellanåt kan ju vara ett sätt att växa som människa. Absolut kan det vara så om du har koll på vilka motiv du har och varifrån din drivkraft kommer. Men ställ dig frågan ifall det handlar om inre glädje eller yttre bekräftelsebehov.

Trots stimulansen du får från ditt arbete, känner du kanske att det är något som saknas – de flesta upplever det så.  Är meningen med livet att vi ska springa i full fart i ekorrhjulet eller finns det något mer? På vilka grunder har vi egentligen byggt upp vårt samhälle och vår värld?

För oss blev det så att vi kom till en punkt då vi inte längre ville fortsätta att vara del av detta. Vi kände att det måste finnas ett annat sätt att leva, som inte i första hand handlar om prestation och bekräftelse. En livsstil som känns mer meningsfull, hållbar och hälsosam.

Ställ in kompassen

Vi visste inte exakt hur det skulle gå till eller se ut, men vi kände starkt att det faktiskt borde gå att leva utifrån glädjen som kompassriktning. Och då menar vi den glädje som kommer inifrån, som är sann och äkta, på riktigt!

"Går det verkligen att leva så?" kanske du undrar nu. "Det är ju inte realistiskt! Jag kan väl inte bara välja det som ger glädje? Jag måste ju gå till jobbet för att få en försörjning! även om jag inte vill eller tycker att det är speciellt kul. Om jag skulle följa glädjen skulle jag ta ledigt och åka till solen och värmen. Speciellt under den mörka årstiden. Men det går ju inte! Jag har varken tid eller pengar."

I ärlighetens namn kunde vi inte leva precis så som vi ville, på en gång. Men vi hade en vision om hur vi ville ha det, vad vi längtade efter.

Vi tänkte att om vi hela tiden försöker uppmärksamma vad som känns bra och inte bra, så kommer vi med tiden kunna välja allt mer av det som ger oss verklig glädje. Det kanske inte låter så avancerat eller ens som något nytt. Du kanske redan har tänkt tanken, men har du även provat att göra det konsekvent? Att verkligen följa signalerna som du får.

Det är inte många som har det, för även om det kan låta enkelt så är det långtifrån självklart. Vi bestämde oss för att seriöst verkligen prova detta och se vad som hände.

Den stora myten

Det vi märkte ganska snart var att vi blev tvungna att möta våra egna djupare präglingar och motstånd. De dök upp i ljuset så snart vi styrde in på den nya vägen. Vi var inte heller helt överens.

Jag, Carl, hade länge haft en dröm, att leva sitt liv utifrån inspiration och glädje. Redan när jag var 35 år började jag längta efter att "gå i pension" för att få tid att göra sådant som jag egentligen ville. Jag hade genomskådat hela ekorrhjulet och ville egentligen inte var med  längre, men bet ihop och kämpade på som "alla andra".

Jag, Anneli, hade också genomskådat mycket av det märkliga som vi människor håller på med, men hade fortfarande kvar en så stark prägling av att: "För att få något gjort måste 'man' prestera. Ibland känns det inte så kul, men det måste göras ändå."

Vi hade många diskussioner kring om det fanns alternativ till att periodvis bita ihop och kämpa, och vi utgick fortfarande till stor del från den gamla skolan, vilket innebär hårt jobb och långa dagar. Att starta upp ett företag i en helt ny bransch kräver förstås sitt. Men saken var den att det egentligen handlade om något annat. Något som ligger mycket djupare än att "vissa saker måste göras och då är det bara att bita ihop". Det vi upptäckte var i själva verket en rest av en undermedveten värdering. En av mänsklighetens mest utbredda trosuppfattningar, nämligen: Jag GÖR, därför ÄR jag.

Vem skulle jag vara om jag inte presterade? Om jag inte skulle göra saker så att jag kan känna mig duktig och värdefull; om jag inte skulle ha ett aktivt liv där det hela tiden "händer" saker; om jag inte shoppade loss på helgerna; om jag inte försökte förändra mig i det yttre; om jag inte förnyade mig själv, mitt boende, min bil, mina kläder, min mobil och andra prylar, och faktiskt inte köpte något nytt alls, bara återanvände det som redan finns tills det går sönder ... Vem skulle jag vara då?

Hur skulle den här planeten se ut om vi alla utgick från det som ger oss glädje INIFRÅN i stället för UTIFRÅN? Vilka skulle vi vara då?

I am a human being,
not a human doing.

Kurt Vonnegut

Vem är jag när jag bara ÄR i mitt varande? Vad finns kvar då? 

Vi mötte djupa präglingar som vi hade matats med sedan vi var barn, och som gått i arv i generationer. De satt i ryggraden, i det undermedvetna, och styrde oss mer än vi hade trott. Det var tufft, ibland nästan omöjligt, men vi fortsatte att gå i den här riktningen ändå, steg för steg.

Finjustera din medvetenhet

compass-success.pngNumera har vi stort fokus på att så långt det går, undvika kamp och stress. Vi följer flödet genom att ha glädje som ledstjärna, och utgår från att "om vi hela tiden agerar så att vi mår bättre och bättre, så blir det rätt". 

Den viktigaste komponenten, i hjärtintelligensen som vi använder oss av, är våra känslor. Vi har låtit känslorna visa vägen och blivit allt bättre på att lyssna och våga lita på dem.

Visst har du fått till dig en stark känsla många gånger, men hur ofta har du vågat lita på den? Och då menar vi verkligen TRO på känslan, så mycket att du (nästan) VET. Så att du gör något av den. 

Precis som allt annat är detta en träningssak. För oss har det handlat om att våga prova att följa en stark känsla, ta ett steg och agera, och sedan utvärdera hur väl det föll ut. Det finns såklart andra situationer då vi väljer att inte följa en känsla som vi får, och även då utvärderar vi. 

Det vi har gjort är med andra ord, att träna oss på att öka vår medvetenhet om skillnaden mellan hjärtats röst och egots. Vad är gynnsamt och vad är det inte? Vi har finjusterat vår "ego-radar" som snappar upp sådant som handlar om gamla präglingar och utifrånstyrda normer, som inte ger oss mer glädje, utan tvärtom tar bort den.

Vi finjusterar hela tiden vår förmåga att avgöra om vi lyssnar på hjärtat eller egot. Det är inget vi gör bara då och då, när vi tycker att vi har tid, eller råkar komma på det. Resultatet av att alltmer lyssna på hjärtat har varit häpnadsväckande! I dag lever vi så gott som alltid utifrån vår vision. Inte varje stund, inte varje dag, men för det mesta. 

Sådant som inte ger oss verklig glädje har bit för bit fallit bort. Vi har tagit tillvara på, och integrerat, det som ger oss sann glädje både nu i stunden och på lång sikt.

Det som från början kändes som en utopi – att bara välja det som ger glädje – har blivit verklighet. Ibland får vi nypa oss själva för att fatta att det är sant. 

Vi VET att detta även fungerar för andra! Ju mer du utvecklar din hjärtintelligens, desto mer kommer du att kunna leva ditt liv så som just du vill. Hjärtintelligens tar dig steg för steg till det du längtar efter på riktigt. Och du behöver ha med alla de ingående delarna i hjärtintelligens för att lyckas.

Så varför inte börja redan nu med att ställa in din kompass i riktning mot GLÄDJE. 

Vägen till ett hjärtintelligent liv

Här får du ett viktigt tips på hur du gör.

Urskiljning

Vill du leva så som du ? Javisst, svarar du säkert! Men vilken är då den främsta formeln för att lyckas?

Jo, att leva kongruent! Det vill säga, ditt sätt att leva behöver överensstämma med det du vill uppnå.

Du behöver leva som du lär, hålla vad du lovar, göra det du säger, "walk the talk", följa dina egna goda råd (som du kanske gärna ger till andra), sluta klaga på otur eller slumpen och låta bli att skylla ifrån dig när saker och ting inte blir som du vill. För det kommer inte alltid att gå din väg. Men om du håller dig till regeln att inte svika dig själv, eller det du längtar efter, så kommer du långt.

För att kunna bli kongruent, behöver du träna upp din förmåga till urskiljning att kunna avgöra ifall det är ditt hjärta eller ditt ego som talar – vem lyssnar du på. Reflektera över nedanstående frågor och skriv gärna ner svaren.

  • Vad är bra för dig och inte? Vilka aktiviteter ger dig inte glädje.
  • Vad är gynnsamt i långa loppet och vad ger dig bara kortsiktig tillfredsställelse (och distraktion från det som du egentligen behöver)?
  • Vad är sant och äkta för just dig, och vad är bara gamla (o)vanor eller traditioner som du följer för att du förväntas göra det?
  • Vilka nya trender hoppar du på utan att reflektera (för att "alla andra" verkar göra det)?
  • Vilka av dina relationer tar mer energi än de ger?
  • Vad tror du att du behöver (för att det ger dig bekräftelse)?
  • Vad behöver du egentligen, på riktigt? 

Skriv gärna och dela med dig av dina reflektioner och vi svarar gärna på frågor. Du når oss genom att svara på det här mejlet.
Anneli & Carl 


ha-logo-humans-only Unika utbildningar i personligt ledarskap, både privat och professionellt.
www.humanawareness.se