Fiskaren och affärsmannen

Fisherman

Den här berättelsen förekommer i olika varianter över hela världen. Den är väl värd att ta del av och väcker intressanta tankar om meningen med livet ...

Det var en gång en affärsman som var på semester i en liten by vid havet. En tidig morgon såg han en fiskare fånga två stora fiskar. Affärsmannen var imponerad och när fiskaren hade rott den lilla båten in till stranden gick han fram till honom och frågade: "Hur lång tid tar det för dig att fånga så här stora fiskar?"

"Åh, bara en kort stund”, svarade fiskaren.

"Så varför stannar du inte ute längre och fångar mer fisk?"

"Den här fångsten är mer än tillräcklig för att ge mat åt hela min familj i dag.”

”Men berätta, vad gör du resten av dagen?"

"Jo, jag brukar vakna tidigt på morgonen, ro ut med min båt och fånga ett par fiskar, precis som i dag. När jag kommer tillbaka stannar jag en liten stund på stranden och bara njuter av den lugna morgonen. Sedan går jag hem till min familj och leker med mina barn. På eftermiddagen tar jag en tupplur med min underbara fru, och när kvällen kommer går jag ibland in till byn och umgås med mina vänner – vi spelar gitarr, sjunger och dansar – och sedan är det dags att gå hem och sova.”

Affärsmannen kände sig entusiastisk och generös, och kunde inte låta bli att erbjuda fiskaren en fri konsultation ...

"Jag har en doktorsexamen i företagsekonomi och kan hjälpa dig att bli framgångsrik. Från och med nu ska du ägna mer tid på havet och fånga så mycket fisk som möjligt. Du säljer all fisk som du och din familj inte behöver, och när du har sparat tillräckligt med pengar kan du köpa en större båt och fånga ännu mer fisk. Snart kommer du att ha råd att köpa fler båtar, anställa personal och sätta upp ditt eget företag, en produktionsanläggning för konserver med ett stort distributionsnät. Då kommer du kunna flytta ut från byn och in till huvudstaden, där du kan ha ditt huvudkontor och lättare hantera allt i företaget."

Fiskaren lyssnade och blev imponerad, och frågade: ”Vad gör jag efter det?"

Affärsmannen skrattade hjärtligt. "Efter det kan du leva som en kung i ditt eget hus, och när tiden är rätt kan du börsnotera företaget och låta dina aktier växa, och du blir rik som ett troll.”

”Och efter det?"

”Efter det kan du gå i pension, flytta till ett hus vid fiskeläget, vakna tidigt på morgonen, njuta av havet och fånga ett par fiskar. Sedan återvänder du hem för att umgås med din familj, barn och barnbarn, ta en trevlig eftermiddagstupplur med din fru, och när kvällen kommer kan du gå med vännerna till byn och spela gitarr, sjunga och dansa hela natten!"

”Men det gör jag ju redan utbrast fiskaren!” varpå han leende plockade upp sina två fiskar och begav sig hem till sin familj.

Medvetenhet skapar verklig lycka

Det är få förunnat att vara tillfreds med det liv de lever, så som fiskaren var. De flesta längtar i stället, på ett eller annat sätt, efter något som de inte har.

Eller gör vi det? Vi kanske bara försöker passa in … Vi tror att vi måste ha något mer än det vi har, för att kunna bli lyckliga. 

Inte så konstigt att affärsmannen trodde att han kunde hjälpa fiskaren med samma mall som han antagligen levde efter själv, och som en stor del (den största?) av mänskligheten lever efter.

Att enbart söka efter lyckan i det yttre kommer aldrig att leda dit du vill. Du måste hitta den inom dig själv. Det är först då du kan njuta fullt ut, även av de yttre glädjeämnena, på riktigt. Det är först då du får förmågan att förstå vad du verkligen behöver, även i det yttre, för att kunna må riktigt, riktigt bra. Så att det blir bestående.

Därför, om du tror att du kan bli lycklig genom att enbart göra förändringar i det yttre kommer du inte att lyckas. Du kommer ständigt vara på jakt efter något annat, något mer, något större, något finare, något nytt, nyare, nyast … Ja, det finns till och med de som tror att det är DET som livet går ut på!

Och det här är inte en klassfråga, för människor ägnar sig åt jakten på lycka oavsett var de befinner sig på den sociala klätterstegen, var och en efter sin förmåga och sina förutsättningar. Det här beteendet tror till och med många är det som kallas för självförverkligande.

Att leva inifrån och ut

När du hittar in till din kärna, och vet vem du verkligen är, så kommer du också vilja ha förändring och framför allt utveckling. Du kommer antagligen inte vända ryggen åt den materiella världen och leva som en eremit utan ägodelar, om det inte är det du vill förstås. Du kommer troligen fortfarande vilja ha värdefulla och vackra saker och attribut omkring dig, men du kommer att välja helt annorlunda än om du inte är medveten om vad du söker. Din längtan efter förändring är av ett annat slag, för du styrs inte längre av bekräftelsebehov. Livet är en ständig rörelse framåt och du kommer att sträva efter och skapa det du längtar efter innerst inne.

När du är hjärtintelligent ägnar du dig åt själsförverkligande. Allt annat kommer som en naturlig följd, och vi lovar att det är tusenfalt mer givande och lyckoskapande än att jobba ihjäl sig för att kunna konsumera och hitta lyckan i framtiden. 

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar