Fiskaren och affärsmannen

Fisherman

Den här berättelsen förekommer i olika varianter över hela världen. Den är väl värd att ta del av, för den väcker intressanta tankar om meningen med livet.

Fiskaren och affärsmannen

Det var en gång en affärsman som var på semester i en liten by vid havet. En tidig morgon såg han en fiskare fånga några riktigt stora fiskar från en roddbåt.

Affärsmannen var imponerad och när fiskaren hade rott den lilla båten in till stranden gick han fram till honom och frågade:

"Hur lång tid tar det för dig att fånga såna här stora fiskar?"


"Åh, bara en kort stund”, svarade fiskaren.

"Så varför stannar du inte ute längre och fångar mer fisk?"

"Den här fångsten är mer än tillräcklig för att ge mat åt hela min familj i dag.”

”Men berätta, vad gör du resten av dagen?"

"Jo, jag brukar vakna tidigt på morgonen, ro ut med min båt och fånga ett par fiskar, precis som i dag. När jag kommer tillbaka stannar jag en liten stund på stranden och bara njuter av den lugna morgonen. Sedan går jag hem till min familj och leker med mina barn. På eftermiddagen tar jag en tupplur med min underbara fru, och när kvällen kommer går jag ibland in till byn och umgås med mina vänner – vi spelar gitarr, sjunger och dansar – och sedan är det dags att gå hem och sova.”

Affärsmannen kände sig entusiastisk och generös, och kunde inte låta bli att erbjuda fiskaren en fri konsultation ...

"Jag har en doktorsexamen i företagsekonomi och kan hjälpa dig att bli framgångsrik. Från och med nu ska du ägna mer tid på havet och fånga så mycket fisk som möjligt. Du säljer all fisk som du och din familj inte behöver, och när du har sparat tillräckligt med pengar kan du köpa en större båt och fånga ännu mer fisk. Snart kommer du att ha råd att köpa fler båtar, anställa personal och sätta upp ditt eget företag, en produktionsanläggning för konserver med ett stort distributionsnät. Då kommer du kunna flytta ut från byn och in till huvudstaden, där du kan ha ditt huvudkontor och lättare hantera allt i företaget."

Fiskaren lyssnade och blev imponerad, och frågade: ”Vad gör jag efter det?"

Affärsmannen skrattade hjärtligt. "Efter det kan du leva som en kung i ditt eget hus, och när tiden är rätt kan du börsnotera företaget och låta dina aktier växa, och du blir rik som ett troll.”

”Och efter det?"

”Efter det kan du gå i pension, flytta till ett hus vid fiskeläget, vakna tidigt på morgonen, njuta av havet och fånga lite fisk bara för att du kan och vill. Sedan återvänder du hem för att umgås med din familj, barn och barnbarn, ta en trevlig eftermiddagstupplur med din fru, och när kvällen kommer kan du gå med vännerna till byn och spela gitarr, sjunga och dansa hela natten!"

”Men det gör jag ju redan utbrast fiskaren!” varpå han leende plockade upp sina fiskar och begav sig hem till sin familj.

Medvetenhet skapar verklig lycka

Det är få förunnat att vara helt nöjd med livet de lever, så som fiskaren var. De flesta längtar i stället, på det ena eller andra sättet, efter något annat, som de inte har. 

Affärsmannen trodde att det skulle hjälpa fiskaren att följa samma mall för livet som han antagligen följde själv. Det hade varit intressant att få veta fortsättningen på historien.

Gjorde fiskaren något bestående intryck på affärsmannen?

Fick han en tankeställare?

Eller återvände han hem efter semestern och bara fortsatte som vanligt?

Det förtäljer inte historien.

Att enbart söka lyckan i det yttre kommer aldrig att leda dit du vill. Det är först när du hittar lyckan inom dig själv, som du fullt ut kan njuta på riktigt. Det här låter kanske som en klyscha, men det gäller faktiskt i högsta grad även yttre glädjeämnen. Det är först när du har förstått dig själv på djupet som du har förmåga att förstå vad du verkligen behöver i det yttre.

När du hittar in till din kärna, och vet vem du verkligen är, så kommer du att vilja ha förändring och framför allt utveckling. Du kommer antagligen inte vända ryggen åt den materiella världen och leva som en eremit utan ägodelar, om det inte är det du vill förstås. Du kommer troligen fortfarande vilja ha praktiska, värdefulla och vackra saker och attribut omkring dig, men du kommer att välja annorlunda än om du inte är medveten om vad du behöver.

Din längtan blir av ett annat slag när du inte längre styrs av begär, bekräftelsebehov eller rädsla för vad andra tycker.

Tidigare agerade vi själva i mångt och mycket som affärsmannen. Våra präglingar gjorde att vi tänkte på det sättet, inte minst på grund av vår akademiska skolning. Men vi kom till en gräns då vi bestämde oss för att förändra våra liv, och gjorde därför det här skiftet för elva år sedan. Det har vi har inte ångrat en sekund! ❤️

Är du redo att prova ett annat sätt att leva?

På våra kurser hittar du in till din kärna och kommer i kontakt med dina verkliga behov. Du hittar lyckan på riktigt!

Vi lovar att detta är tusenfalt mer givande och lyckoskapande än att jobba ihjäl sig för att kunna konsumera och hitta lyckan i framtiden, så som affärsmannen förespråkade. 

Längtar du efter att släppa på bromsen och styra i en annan riktning än dit de gamla hjulspåren leder?

Känner du att det är dags att våga lita på dig själv, att DU också faktiskt kan?

Då är Personligt Ledarskap 90 dagar något för dig!

Du har inget att förlora och allt att vinna!

Läs mer om Personligt Ledarskap 90 dagar här ➢