Supergod lasagne 


vegansk-lasagne1

12–16 portioner (1 långpanna eller 2 stora formar)

Lasagneplattor

10 auberginer och zucchini
Eventuellt ett lager med lasagneplattor av bönpasta 400 g frusen bladspenat (tinad)

Tomatsås

4 burkar krossade tomater 
2 burkar svarta bönor (eller andra bönor, linser eller vegetarisk färs)
3 gula lökar
5 morötter
6 selleristjälkar
4 klyftor vitlök
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
3 msk torkad basilika
2 msk oregano
2 msk timjan
1 tsk cayenne

2 msk soja (shoyo eller tamari)
1 msk honung
ca 3 dl vatten (späd till lagom konsistens) salt och svartpeppar stek i kokosolja

Gör så här

Skala, skölj och hacka lök, vitlök, selleristjälkar och morot.

Stek i en stor gryta på låg värme i kokosolja tills de mjuknar.

Tillsätt övriga ingredienser och koka samman till en simmig sås, 15-20 min.

Smaka av med salt, peppar, och ev. mer basilika mot slutet. Tillsätt lite mer vatten om såsen blir för tjock och krydda rikligt.

Bechamelsås

2 msk kokosolja
ca 1,25 dl potatismjöl
2,5 l havremjölk
2 dl kokosmjölk
2 tsk muskotnöt
1 tsk salt vit
peppar

Gör så här

Häll havremjölk, kokosmjölk, potatismjöl och kokosolja i en kastrull.

Låt sjuda några minuter och krydda med muskotnöt, salt och peppar.

Lägg ihop allting

Hyvla squashen med en osthyvel och skiva auberginen tunt.

Häll lite sås i botten på en långpanna, täck med ett lager "plattor" och ett lager med tomatsås.

Häll över sås och börja om igen.

Lägg på spenaten i ett av lagren.

Avsluta med ett lager plattor och rikligt med sås.

Gratinera i 175 grader i ca 40 min.

Servera med en stor, god grönsallad.