Det är inte problemet som är problemet!

6-Captain-Jack-Sparrow-edited

"The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem."

🏴‍☠️ Jack Sparrow 🏴‍☠️


Om du verkligen är seriös med att skapa livet som du innerst inne längtar efter, så behöver du göra dig av med offermentaliteten – det är högsta prioritet!

Men jag är inget offer, kanske du tänker. Men du ska veta att alla människor har en liten (eller stor) offerdel inom sig. Det är den där rösten som vill skylla dina problem på någon eller något ...

 • Jag är för ung.
 • Jag är för gammal.
 • Jag föddes med otur.
 • Min kropp är emot mig.
 • Det är mina föräldrars fel.
 • Min make/maka hindrar mig.
 • Mina barn tar all min tid.
 • Min chef förstår inte hur bra jag är.
 • Min hälsa är för dålig.
 • Det är regeringens fel.
 • Det är samhällets fel.
 • Det är [välj själv] fel.

Men det är faktiskt inte alla de där ursäkterna – som vi så lätt tar till för att förklara varför vi inte kan ta oss dit vi vill – som är det verkliga problemet.

Det verkliga problemet är att den där delen av dig som lyfter fram det som (du tycker) hindrar dig, den delen kommer alltid att vilja behålla problemen! 

Det är ditt ego som håller på så här, och på så sätt skapar din attityd till problemet.

Du kan inte argumentera med ditt ego, för det vill ha olösbara problem!

Egot behöver problemet!

När egot har en förklaring till varför det inte fungerar och varför inte så mycket händer, känner sig egot tryggt.

För att komma vidare behöver du med andra ord ta av dig offerkoftan och börja ta steg i den riktningen som för dig dit du vill, trots att egot skriker att det inte går.

Och du, kom ihåg att det är bättre att ta små steg, och vara i rörelse hela tiden, än att försöka ta de där stora stegen som känns oöverstigliga, och som i stället ger ammunition till offerdelen.

Så, vilka ursäkter behöver du släppa taget om?

Vad vill du åstadkomma egentligen?

Vilket steg kan du ta idag?

Se till att ta det steget!

Vi är nyfikna på hur det ser ut för dig, så skriv gärna och berätta här nedan. Och dela gärna vidare till någon som du bryr dig om (kanske någon som har en extra tjock offerkofta).

12 kommentarer

Yvonne D
 

Hej upplever att jag genom att ha jobbat mig igenom de 90 dagarna av att lära mig tänka med Hjärtat, har ett helt annat förhållningssätt till problem och förorättningar. 

Naturligtvis drabbas jag fortfarande av upprördheter, men upplever att jag kan hantera dem på ett helt annat sätt än tidigare!

Jag har lärt mig kommunicera på ett sätt jag aldrig klarat av tidigare. 
Det är fortfarande lite ovant att vara öppen hjärtlig till mina vuxna barn, speciellt om de har en annan uppfattning eller kritik mot mig.
Kan idag säga ifrån, förklara vad jag anser och be om hjälp!
Vet att naturligtvis måste även gamla svagheter som upplevts övervunna, behöver testas innan de blir arkiverade!
Det viktigaste: jag är gladare, tryggare och kan möta utmaningar från en helt annan plattform. 
Jag gör medvetna val och håller dem! Upptäcker jag någon svaghet eller missförstånd, felaktighet - så åtgärdar jag dem med ett öppet sinne! Dvs. är medveten om dagens alla olika valmöjligheter som kommer och går och kan behålla min trygga, positiva ton även i motgångar! Så tack Anneli och Carl.


Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Stort tack Yvonne för dina fina ord! Vi blir så berörda och glada! Underbart! ❤️😀

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anja Eneberg
 

Hur gärna vill man inte berätta och skryta om sina starka sidor? Stolt dela med sig. Kanske tillochmed vältra sig i egenkärlek haha?

Hm... Det är med sorg och pinsam ärlighet jag nu skriver att Egot i mig är starkast i världen. 

Jag är inte det minsta stolt för det...

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Stort tack Anja, för din ärliga feedback! 🙏 Det där "kära" egot har vi alla, i olika former. Att du är medveten om det och ser vad det håller på med gör en stor skillnad – så var stolt över det! De flesta är identifierade med sitt ego och då är det svårt, för att inte säga omöjligt, att förändras. ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Ulrica Nilsson
 

Gud vad sant. Tack snälla. Jag har sett på allt som inte funkar utanför mig som stör mig istället för att se det för vad det är. Som Gör mig till ett offer. Att jag gör problemet till mitt. Jag vill inte ens göra så. Jag vill bara gå vidare. Söka nytt jobb. Det är rätt för mig. Är det lätt så är det rätt. Jag är inte här för att fixa andra. Det är en distraktion tror jag. Detta kom så rätt ... så klart 🥰🙏🏼♥️♥️♥️ Kram Ulrica. 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Stort tack Ulrica för att du delar dina kloka tankar och funderingar! 🙏 Visst kan det vara så att ett starkt behov av att fixa andra människor kan vara en "praktiskt" distraktion. Det gör ju att vi inte behöver ta tag i våra egna utmaningar, och tyvärr inte heller ser möjligheter att förverkliga vår egen längtan i smått som stort. Då stannar vi i komfortzonen, hur obekväm den än må vara, och det gillar egot. ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anna-Lena Magnusson
 

Tack Carl och Annelie för detta inlägg! Hade precis i samband med att jag läste detta ett annat samtal där vi pratade om egot och hur starkt det kan vara. Fick även i det samtalet till mig att "gör det i alla fall" även när egot skriker och det känns som att det verkligen  inte går, med små steg..

Kram från Anna-Lena

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack snälla Anna-Lena för att du delar! 🙏🏻 Underbart med din slutsats: "gör det i alla fall". Inspirerande! 😀❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Annika Bjergert.
 

Läser boken   Hjärtintinteligens. Övar på dom  5 grundkänslorna. Har hittat mycket i mig själv där. Ja offerkoftan finns. Väntar på boken   Relationer. Kram ANNIKA.

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Annika för ditt ärliga svar! ❤️ Det låter jättebra att du läser Vägra följa John och övar dig på att känna in och urskilja de fem grundkänslorna. 👍

Vi skulle gärna vilja skynda på utgivningen av relationsboken, men den är i utgivningsfasen och det tar ett tag till. Men den som väntar på något gott – och spännande – det kommer. 😀

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Annika
 

Har skrivit .

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Annika! 👍❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar