Så får du mer livsenergi

photo-of-person-standing-on-rock-near-lake-2531455-edited

Att känna sig pigg, entusiastisk och full av energi gör allt annat så mycket lättare. Den här må-bra-känslan kallar vi för livsenergi eller vitalitet.

När du utvecklas som människa kommer du bit för bit att vinna tillbaka livslusten och den pirrande känslan i kroppen, som gör att du känner dig riktigt levande. Livet blir ett spännande äventyr!

Gay Hendricks, doktor i psykologi och författare, har studerat människor i olika livssituationer. Studien visar att nyckeln till ett långt och lyckligt liv inte är att fokusera på sjukdomar och åldrande, utan i stället främja livslusten och livsenergin. När människor inte gör det avstannar de i utvecklingen och börjar åldras både fysiskt och mentalt.

För att kunna känna livsenergin varje dag, behöver du vara intresserad av att utvecklas och vilja ta reda på mer om dig själv och ditt verkliga jag.

Ett stelt sinne

Det framkom i Hendricks studie att många människor någonstans i vuxen ålder börjar stelna till i sinnet. Detta visar sig ofta mellan 40- och 50-årsåldern, men ibland tidigare, och kommer gradvis smygande under den period i livet då vi hittar våra roller som yrkesutövare, partner, förälder och så vidare.

Vi identifierar oss med de sammanhang vi är i, och det vi gör i det yttre blir en trygghet att hålla fast vid. Men ofta har dessa roller väldigt lite att göra med vårt verkliga jag som i stället får stå tillbaka och därför börjar förtvina.

För att undvika detta behöver du vara villig att anpassa dig till förändringar och prova på nya saker under hela livet.

Det behöver inte vara så stora kliv utanför komfortzonen, men att alltid stanna där är inte bra för någon. Det är de små, kontinuerliga stegen som är viktigast. De tar dig med tiden precis hur långt som helst.

Vi människor kommer till världen med en stark och naturlig nyfikenhet som gör att vi som barn vill upptäcka allt omkring oss. Det är sådana vi egentligen är, innerst inne, men vi har tappat bort det på vägen till vuxenlivet.

Förändring är världens väsen.
~ Japanskt ordspråk

Att inte tycka om eller vilja ändra på sig handlar i grund och botten om ouppklarade rädslor. Detta är en starkt bidragande orsak till allehanda bekymmer, såsom relationsproblem, konflikter, fysisk och psykisk ohälsa med mera.

Det är alltså fullt möjligt att återfå livsenergin och livsglädjen som finns gömd därinne, bakom alla måsten, förpliktelser och "sociala rollspel". Du som längtar efter detta behöver vara modig nog att ifrågasätta din egen bekvämlighet. 

Tillfälligtvis kan det vara nog så utmanande och skrämmande att utvecklas, men om du betänker alternativet så vet du att det förr eller senare riskerar att bli ännu mer skrämmande!

Att sitta fast i stagnation har vi själva upplevt. Men varför välja det alternativet när så mycket annat är möjligt? Det finns ju så många vägar att välja på som alla leder framåt i en gynnsam, glädjefylld riktning!

Hur ser du på detta och hur ser det ut för dig?

Vi är nyfikna på dina reflektioner, tankar och frågor kring livet, så skriv gärna och berätta i en kommentar nedan.

  

2 kommentarer

Intressant läsning. Jag har i många år haft inställningen att alltid förbättra sig själv . 2017 förändrasallt pga terroratacken på Drottninggatan... Jag var där och jag ringde min ena dotter o tog farväl ... efter det började mitt hat.. allt gick utför så 2018 var mitt absolut värsta år, jag förlorade ALLT .. min hälsa, jobb, lägenhet och min livslust. Det började ljusna 2019 på våren och nu kan jag läsa sån här intressant info igen o känna att det ger mig något. Så jag försöker att igen tänka att man kan alltid förbättra.Kram Malin

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness Personal

Tack Malin för att du delar så öppenhjärtigt och ärligt. Skönt att du är på väg åt rätt håll igen. All kärlek till dig! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar