Sanningen kommer upp ur brunnen

Sanningen kommer upp ur källan

Bilden förställer målningen La Vérité sortant du puits av Jean Léon Gerome 1896 (Wikimedia).

En berättelse från 1800-talet, lika aktuell i dag …

Sanningen och Lögnen möts en dag, och Lögnen säger till Sanningen: "Vilken fantastisk dag det är!" 

Sanningen ser njutningsfullt upp mot himlen ... för dagen är verkligen fantastisk.


Lögnen och Sanningen tillbringar dagen tillsammans och kommer fram till en brunn. Lögnen säger då till Sanningen: "Vattnet är fantastiskt! Låt oss bada tillsammans!"

Sanningen är lite misstänksam, men känner på vattnet och det är faktiskt riktigt skönt. Därför går Sanningen med på att bada tillsammans med Lögnen, och de tar av sig kläderna och hoppar i.

Plötsligt rusar Lögnen upp ur vattnet, tar på sig Sanningens kläder och springer iväg. Sanningen är rasande när hon kliver upp ur vattnet, och letar överallt för att hitta Lögnen och få tillbaka sina kläder.

Människorna, som ser Sanningen naken, blir förskräckta och vänder bort blicken, uppfyllda av avsky och ilska.

Den stackars Sanningen återvänder till brunnen och gömmer sig där för alltid, fylld av skam.

Sedan dess reser Lögnen jorden runt, förklädd till Sanningen, och tillfredsställer människors behov. För världen har, när allt kommer omkring, ingen önskan att möta den nakna Sanningen.

Världen är uppochnervänd

Om vi verkligen varit i kontakt med våra hjärtan skulle vi inte acceptera att det ser ut som det gör. Varken i vårt eget liv eller runt omkring oss. Då skulle vi  förändra allt vi kunde till det bättre, i stället för att hoppas att det ska lösa sig av sig själv eller att någon annan ska göra det åt oss.

Då skulle vi inte vänta till sedan, utan vi skulle värna om nuet och ta vara på varje ögonblick. 

Anledningen till att vi inte agerar är våra präglingar – de gör att vi normaliserar saker som är falska och helt onaturliga, och tycker att det som är äkta och fullt naturligt känns onormalt.

Vi är helt enkelt avtrubbade och distanserade från vår egen, inre sanning. Detta är inte bara av ondo, för om vi inte var det skulle det vara mycket svårt, för att inte säga outhärdligt, att leva på den här planeten.

Samtidigt medför det att vi inte känner oss levande och uppfyllda av livsenergi och passion för livet. Vi blir begränsade – vi begränsar oss själva. 

Så här hittar du mer glädje

Hur ska du då göra för att få tillgång till mer glädje, njutning och lycka? För det första är det viktigt att öppna ögonen och verkligen betrakta dig själv och hur det ser ut omkring dig. Var ärlig och fundera på vad du har för trosuppfattningar, det vill säga begränsade tankar och åsikter. Vad kommer från ditt innersta jag och vad handlar enbart om dina präglingar? 

Ifall du har tankar som "jag är inte okej", "jag kan inte", "jag duger inte" och liknande, så handlar det INTE om den du egentligen är. Inget av detta är sant – det är någon annan som har fått dig att tro det. Det här handlar inte alls om dig och den du är, utan det är enbart inlärda präglingar som du har ärvt och blivit så van vid, att du tror att de är sanna.

Kan du ta in det här tankesättet?

Vi är fullt medvetna om att det är svårt att ändra sina präglingar – bland det absolut svåraste som finns. Samtidigt är det fullt möjligt, om du lär dig att förstå hur ditt försvarssystem, ditt ego, fungerar. När du gör det, kommer du alltmer att frigöra dig från det som hindrar dig och hitta tillbaka till din inre sanning och drivkraft.

Vi vill att du ska veta att det inte finns något som behöver "fixas" eftersom inget egentligen är ”trasigt”. I din kärna är du hel, och full av kärlek, och det har du ALLTID varit och kommer alltid att vara. Det handlar om att hitta och frigöra den inneboende kraften och styrkan som finns inom dig – den som finns inom alla människor!

Men för att kunna göra detta behöver du behärska flera olika moment, och ett viktigt sådant är att utveckla din urskiljningsförmåga – att kunna avgöra vad som är Lögnen och Sanningen i DITT liv. Om du inte har koll på vem du lyssnar på så är risken att du lever någon annans liv och då ser du inte alla de möjligheter som DU egentligen har.

Sanning eller lögn?

Det är svårt att upptäcka Lögnen som vi lever med på nära håll, i vårt eget liv. För många är det lättare att se de lögnerna som är längre ifrån oss, även om det finns heliga kor som är svåra att genomskåda.

Ett första steg för att få bättre kontakt med din Sanning är därför att börja betrakta flödet omkring dig. Konsekvenserna blir inte lika stora när du fokuserar på det som inte rör dig personligen.

Ett exempel är det ständiga informationsflödet som den stora massan tror på, även om de egentligen inte vet säkert att det stämmer. En "nyhet" eller ett "avslöjande" kan snabbt få både ben och vingar och ta sig runt jorden på kort tid, när tusentals människor blir till miljontals som okritiskt delar vidare. Till slut förvandlas en fjäder till en höna eller tvärtom, och ibland finns det varken rök eller eld, men budskapet upplevs ändå som glödhett. Därför är det extra viktigt med både sunt förnuft och källkritisk granskning. Tro inte på allt du tror på!

Men ibland, faktiskt ganska ofta, händer det motsatta. Att en viktig nyhet börjar få spridning och samtidigt blir kraftigt kritiserad och attackerad. De som har mycket att förlora på att sanningen kommer fram försöker ofta avfärda den som en lögn eller konspirationsteori.

Därför, lita på det som du känner är rätt och våga stå för det – även om andra inte håller med!

Du kommer mer och mer att frigöra dig från "matrisen" som håller största delen av mänskligheten fången utan att de vet om det. För det är först när du blir medveten som du har möjlighet att välja annorlunda!

Du vet inte vad du inte vet ...

Här är några viktiga punkter som hjälper dig att öka din medvetenhet:

  • Har du tänkt på att det mesta (allt?) av det du tror på, eller inte tror på, har du lärt dig av andra? inte genom egna erfarenheter.
  • Vilka lögner tror du på, som du säger till dig själv?
  • Vilka sanningar avfärdar du som lögn?
  • Vilka sanningar håller du allra kärast? … DESSA behöver du ifrågasätta lika mycket som det du inte tror på. Dina falska sanningar är de största hindren i ditt liv.
  • Vilka lögner blir du mest upprörd över? … DESSA behöver du omvärdera och få ett nytt perspektiv på. Det är den orättfärdigt anklagade Lögnen som kan vara din viktigaste Sanning. När du inser detta kommer du att hitta en mer gynnsam väg framåt.

Vår passion är att hjälpa människor avslöja Lögnen och älska den nakna Sanningen. Det är detta vi kallar hjärtintelligens och det förändrar ditt liv för alltid!

I den bästsäljande boken Vägra följa John och uppföljaren Kärlek utan tjafs, kan du läsa mer om just detta.


HA-logo-new - purple-icon Unika utbildningar i personligt ledarskap, både privat och professionellt — www.humanawareness.se