Stressa mindre och hinna mer – hur går den ekvationen ihop?

image-edited

Många lever i ständig tidsbrist. Här finns det en paradox. Ju mer du försöker hinna med, ju mer du skyndar och ju mer du stressar, desto snabbare går tiden och desto större tidsbrist får du. Har du upplevt det här fenomenet? Du kanske redan har känt av att det är så här det fungerar. Detta tar inte slut förrän du släpper taget om tiden. Läs noga nu, för vi påstår att tiden inte är konstant utan att den är högst relativ. Och inte bara på det sätt som Einstein beskriver, utan i lika hög grad avseende vår fysiska och mentala upplevelse av tiden.

Att vinna tillbaka tiden på din sida …

När du befinner dig i nuet, när du är förankrad, medveten och närvarande, då kan tiden i det närmaste upplevas stå stilla. Men när du lever i brist och stress så skyndas tiden på. Den accelererar och går fortare och fortare, tills du upplever hela din verklighet som ett ständigt springande. Det här tillståndet sliter kraftigt på kroppen och påverkar hälsan negativt. Bland annat åldras vi snabbare och blir lättare sjuka. Timmarna, dagarna, månaderna och åren fullkomligt rusar förbi och du har en känsla av att inte hinna med livet. Men det behöver inte vara så här, för du kan återta greppet om tiden. Det gör du genom att sakta ner och bli mer närvarande. Det är det enda sättet och inte helt lätt om du sprungit fort under en längre tid, men fullt möjligt! Och för att kunna göra det behöver du fundera över vad du spenderar din tid på.

... genom att börja se på tid på ett nytt sätt

Du behöver inte göra allt du tror att du måste göra, men du behöver även börja se tid på ett nytt sätt. För sanningen är att tiden finns – du behöver bara ge dig själv den. Problemet är egentligen inte att det inte finns tid för det du skulle vilja göra och som skulle få dig att må bra och stressa ner – utan problemet är att DU inte prioriterar dessa saker. Du kanske vill ge dig själv den där halvtimmen för yoga eller lugn jogging. Eller så skulle du behöva ge dig själv så lite som 5-10 minuter varje dag för att känna efter hur du egentligen mår. Men du gör det inte.  Du vet att om du ger dig själv den där stunden varje dag i full närvaro med dig själv, så gör du ett bättre jobb, du blir en bättre chef, en bättre mamma, en bättre pappa och en bättre vän. Du menar att du inte har tid. Vi menar att du inte prioriterar det.  För borde inte det var din prioritet – att må bra? Och om du mår bra av att ge dig själv några minuter varje dag för att fokusera på hur du mår, så ÄR det din prioritet.  Har du tänkt på hur det skulle låta att säga: "Jag har inte tid att må bra!" Helt galet, va? Ännu mer galet är att vi faktiskt resonerar på det sättet. 

Det handlar inte om att du inte har tid, utan om att det inte är din prioritet.
Human Awareness

När vi resonerar så borde vi egentligen stanna upp och tänka att det är något som verkligen inte stämmer längre. Stanna upp och fatta ett medvetet beslut om att vi vill förändra vår situation och fundera igenom vilket som är det första steget till ett liv med mer livskvalitet. Men många av oss fortsätter i stället att rusa framåt, utan att ens vara medvetna om detta. Är du medveten om detta? Nästa gång du vill ge dig själv tid för något du egentligen vill och behöver, men inte känner att du kan det, fråga då dig själv: "Är det här prioriterat för mig? i stället för: "Har jag tid för det här?" För det är när du börjar prioritera det som är viktigt för dig, som du både kommer att kunna stressa mindre OCH få mer tid! Vi vill avslutningsvis dela en prioritieringsövning som hjälper dig att ta det första steget till att skapa ett liv där du har tiden på din sida.


Prioriteringslista med 4 enkla steg

Avsätt en liten stund och fundera över alla göromål som finns i ditt liv – både måsten och det som du vill göra och längtar efter. Skriv ner samtliga punkter på en lista (var uppriktig och ärlig mot dig själv) och om ni är ett par, gör då en gemensam lista tillsammans. Kategorisera sedan enligt nedanstående alternativ (skriv respektive siffra vid varje punkt):

  1. Bråttom och viktigt – detta är aktiviteter som du behöver göra NU.
  2. Bråttom men egentligen inte viktigt – detta är saker som verkar vara bråttom och viktiga, men egentligen inte är det –åtminstone inte för dig.
  3. Inte bråttom men viktigt – detta är saker som är viktiga, men du behöver inte göra dem just nu utan kan planera när du ska göra dem lite längre fram. Däremot är det viktigt att du tar med dessa saker, för de påverkar ditt liv på längre sikt. De är lätta att prioritera bort, eftersom de inte är akuta. Det här kan vara handla om sådant som är bra för dig, till exempel personlig utveckling, fysisk träning, att ägna dig åt det som gör dig inspirerad, vila och återhämtning, etcetera.
  4. Varken bråttom eller viktigt – detta kan du helt enkelt stryka från din att-göra-lista, för det är sådant som inte påverkar ditt liv nämnvärt. Det kan vara saker som är mer viktiga för andra människor än för dig. Det kan också vara sådant som du tror att du måste göra för att du har påverkats av trosuppfattningar, massmedia och trender.

Hur känns det när du tittar på listan? 

Vad väcker det i dig?

Har du många punkter under kategori 4, som du kanske inte ens funderat över varför de egentligen finns med? Och hur ser det ut med kategori 3?

Finns det punkter där som du har tänkt vänta med tills barnen blivit stora, tills du har bytt jobb, tills du blir pensionär, tills du känner dig riktigt redo eller tills någon annan förutsättning är uppfylld?

Detta är ett viktigt steg för att ta kommandot över ditt liv.

När tiden och lugnet plötsligt kommer tillbaka

När du släpper taget om det du tror är viktigt och nödvändigt, kommer du att upptäcka att mycket av det du har ägnat din tid och energi åt, är saker som är fullkomligt oviktiga. Det blir en befrielse som öppnar nya möjligheter och du kan se verkligheten på ett annorlunda sätt. Du kommer att upptäcka att det finns tid över och att du kan få med sådant i ditt liv som du inte trodde var möjligt – det som gör att du mår riktigt bra!

Underskatta inte värdet av att göra ingenting, att bara ströva omkring alldeles ensam, lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra.
Nalle Puh

Det ena ger det andra, för när du saktar ner och lyssnar på den inre rösten får du en starkare koppling till din intuitiva vägledning. Det blir lättare att känna och förstå vad som är viktigt och vad som inte är det. Det här är en process, där du successivt ser klarare på varför vissa saker har känts så viktiga fast de egentligen inte tillför något värde i ditt liv. Du kan äntligen prioritera det som du mår bra av och därigenom skapar du en positiv uppåtgående spiral som ger dig mer och mer livsenergi och njutning i livet!

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!

Lämna en kommentar