Äppelkaka med smuldeg (utan socker och mjöl)

appelpaj_med_havregryn_1060

Cirka 8-10 portioner Ugnstemperatur 175 grader 30-40 minuter

Ingredienser

Cirka 10 äpplen beroende på storlek, lagom för att fylla en form 20x30 cm.

Smuldeg

0,5 dl kokosolja
5 dl havregryn
1 dl solrosfrö
0,5 dl hampamjöl
0,5-1 dl havremjölk, kokosmjölk eller mix

Vaniljsås

Havremjölk
Kokosmjölk
Vaniljextrakt
Eventuellt honung för sötning
Potatismjöl för redning

Gör så här

Smuldeg

Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen i matberedare eller för hand.

Späd ut degen till lagom konsistens med havre/kokosmjölk om det behövs. Den ska vara lite tunnare och klibbigare än vanlig smuldeg.

Fyll formen rikligt med äppelbitar, ca 10 äpplen.

Kleta ut smuldegen.

Grädda i 175 grader cirka 30 minuter tills äpplena är mjuka. Täck över med aluminiumfolie om det börjar bli bränt.

Vaniljsås

Blanda havremjölk, kokosmjölk, vaniljextrakt, potatismjöl och eventuellt honung i en kastrull (var noga med att blanda i potatismjöl innan du börjar värma upp såsen).

Vispa under tiden så att det inte bränns vid.

Red av med ytterligare potatismjöl utrört i vatten om det behövs (eller gör hela redningen i slutet, funkar lika bra).

Foto: Receptfavoriter