Gör ditt eget fläderblomste

Lugnande egenskaper med fläderblomste

Fläderblomste är en lugnande och stärkande dryck som är rik på vitamin A, C, och B. Dessutom är det gott!

Fläderblom har virus- och bakteriehämmande egenskaper och är antiinflammatoriskt och febernedsättande.

Det är effektivt vid problem i andningsorganen och i och med att det är naturligt avsvällande hjälper det till att lösa upp slem. Det är bra vid hösnuva och lindrar även influensa.

Fläderblom bidrar till att balansera vätskeansamlingar och ödem, hjälper vid svampinfektioner, urinvägsinfektioner, huvudvärk, gikt, artrit med mera.

Utvärtes kan samma te användas som kompress för trötta ögon och som ansiktsvatten. Med andra ord är fläderblom en trevlig växt med många positiva egenskaper. 

Fäderblomma

Torka fläderblommor

Plocka fläderblommor och lägg dem på en handduk eller ett lakan.

Torka i 4-5 dagar tills de är helt torra. Lägg i en burk eller påse och spara, så kan du njuta av fläderblomste året om.

Se till att välja den äkta fläderblomman. Den har tillplattade blommor som är vita med ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen och är "platta", så att du kan ställa kronan upp och ner.  

Den andra varianten, som du inte ska plocka, heter druvfläder och är giftig. Dess blommor växer som en druvklase – därför kan du inte ställa kronan upp och ner.

Så här gör du

Använd 2 tsk torkade blommor per kopp och häll på kokande vatten.
Låt dra 10-15 minuter. 
Rör i rå honung eller pressad citron om så önskas.

När det är säsong för fläder använder du förstås färska blommor och då kan du ta en större mängd. Lägg hela blomklasen i en kopp te eller kanna och låt det dra 10-15 minuter.