Tänk dig – Vår framtidsvision

matrix-end-scene

Tänk dig världen fri från mörkret vi skapar
Om vi kunde vakna och se vad vi gör
Tänk dig världen fri från alla gränser och från alla bränder
Allt vi slagits för

DARIN

Jag tar bussen ner till stan och det är bra att kollektivtrafiken är gratis. Det är så lite bilar i omlopp nu för tiden. När jag kliver på bussen hälsar medresenärerna glatt och jag känner mig varm inombords. Jag tänker tillbaka på den tiden när människor vände bort blicken eller var så intensivt upptagna med sina mobiltelefoner att de inte såg varandra. Så märkligt och vilken skillnad det är när människor är närvarande och bryr sig om varandra.

Min vän har bokat lunch på en restaurang med fantastisk mat och gudomliga desserter, och allt är förstås ekologiskt och hälsosamt. Det går knappt att hitta onyttig mat längre, varken på restauranger, kaféer eller i livsmedelsbutiker. Den stora förändringen kom när politikerna satte skyhöga skatter på nedbrytande produkter som gör människor sjuka, och det blev förbjudet att göra reklam för skräpmat, godis, läsk, receptfria läkemedel och annat som uppenbart skadar kroppen. Samtidigt subventionerades mat som ger livskraft och friskhet.

Det är för väl, för hur hade det annars gått? I Sverige var mer än 50 procent överviktiga och livsstilssjukdomar som hjärt–kärlsjukdomar, cancer, diabetes och psykisk ohälsa slog nya rekord, både hos barn och vuxna, och det blev bara värre och värre. Tänk att vi lät det gå så långt innan vi förstod att något måste göras! Det var inte politikerna som stod för förändringen – för de var bakbundna av industrin – utan kravet kom från alla vanliga människor som hade fått nog. Nu för tiden skriver tidningarna i stället om hur människor blir friskare och friskare för varje år.

Medan vi äter berättar min vän om att hans dotter älskar att gå till skolan och hennes favoritämne är livskunskap. Där pratar de om känslor, meningen med livet och om vad människor behöver för att må bra, och de har upplevelseövningar som gör att eleverna känner sig trygga tillsammans. De får hjälp att hitta styrkor och gåvor både i sig själva och sina klasskompisar, och de förstår att ALLA människor är unika och värdefulla.

Det är inte längre någon som mäts och värderas enbart efter intellektuella kunskaper. Det är lika viktigt att vara känslomedveten och hjärtintelligent, och att kunna samarbeta och kommunicera. Sedan livskunskap infördes har mobbning försvunnit och barnen samverkar och engagerar sig i sin skola. Hela skolsystemet har förändrats till att hjälpa eleverna bli hela, lyckliga människor som vill bidra till samhället för att det känns bra inifrån.

På vägen hem svänger jag om vårdcentralen som numera kallas för friskcentralen – och sjukhusen kallas för friskhus. Sedan läkemedelsföretagen inte längre får utbilda och sponsra läkare och annan vårdpersonal, har människor blivit friskare allteftersom. Läkarna fungerar som rådgivare i stället för auktoriteter, och får betalt utifrån hur friska patienterna blir.

Numera är det fritt fram för patienten att själv bestämma vilken hjälp han eller hon behöver och det finns många alternativa behandlingsformer att välja mellan som är subventionerade av staten. Läkarna är väl insatta i dessa metoder, som är en stor del av deras utbildning. Tänk att det tidigare bara ingick knappt två dagars utbildning i kost och näringslära i läkarutbildningen! Inte konstigt att människor blev sjukare och sjukare när de inte fick rätt hjälp. Tack och lov att den trenden har vänt! Nu kallas läkemedelsanvändning för ”alternativ metod” precis som det egentligen alltid borde varit, och det är inte subventionerat på samma sätt och används därför bara när det är nödvändigt.

En tur på stan gör mig fylld av glädje. Så många människor som jag möter och vi säger ”hej” även om vi egentligen inte känner varandra – fast det känns så på något sätt. Det fyller mig med glädje och energi och jag vet att de andra känner likadant. Jag har gott om tid, för vi arbetar inte så många timmar som förut. Alla är lugna och avstressade, och det är skönt att se.

Sedan medborgarlön infördes har mycket förändrats till det bättre. Många befarade att människor skulle bli lata och inte vilja jobba, men det har blivit precis tvärtom. Kreativiteten och växtkraften är större än någonsin när ingen behöver ha kniven på strupen för att få ihop basekonomin. Överallt har det dykt upp sammanslutningar och företag som går in och stöttar människor, gör hälsobefrämjande åtgärder, är med i skolor, skapar forum för barn, ungdomar, vuxna och äldre där de kan mötas, umgås och utvecklas tillsammans och mycket mer.

Företag effektiviserar fortfarande, men det är inte i första hand för att aktieägarna och de högsta cheferna ska tjäna på det, utan främst för att frigöra tid för sina medarbetare. På så sätt behöver inte människor vänta till helgen, semestern eller pensionen för att leva sedan utan de kan leva här och nu. Småbarnsföräldrar har tid att vara med barnen och har mycket stöd runt omkring som gör att de också hinner med sig själva. De äldre är involverade i samhället och ungdomar är med på arbetsplatser och båda ses som en tillgång. Över huvud taget är människor mer sysselsatta och engagerade och det skapar en positiv, uppåtgående spiral.

Banzai-filtered-70-edited.jpg

Människor är inte längre så intresserade av pengar och prylar. De flesta har förstått att de aldrig kommer att hitta lyckan utanför sig själva, så de satsar hellre på upplevelser och att utvecklas. Detsamma gäller företagen eftersom de bryr sig om att de anställda mår bra både på jobbet och hemma och de vet att det är lönsamt att utveckla sin personal.

Det finns till och med behandlingsmetoder för girighet, för det ses som en sjukdom eftersom det varken är bra för individen eller samhället. Så alla bonusar och höga avgångsvederlag har försvunnit – de som var med på den tiden skäms när de tänker tillbaka – och drivkraften ligger i att skapa mer inre lycka i stället. Att inte bara ta, utan även att ge, känns gott både i hjärtat och i själen. Landet Bhutan var först ut med att sätta måttet bruttonationallycka före BNP, redan 1972, och i dag har de flesta länder följt efter. Detta är ett tydligt erkännande av att människor är viktigare än pengar och att måttet på ett lands verkliga utvecklingsnivå ligger i hur bra medborgarna mår.

Jag går förbi Fixarfirman och lämnar in min mixer på reparation, och den kommer att vara klar om några dagar. Det skulle inte falla mig in att slänga en produkt som fortfarande kan användas, bara för att någon del är utsliten – slit-och-släng-mentaliteten har definitivt försvunnit. Det är billigt att reparera saker, och reservdelar är lågt prissatta. Det finns till och med universitetsutbildningar med fokus på återbruk och reparation – de är mycket populära!

Företag som nytillverkar prylar har ett stenhårt ansvar för att designa produkter med så lång livslängd som möjligt, och de anställer bara chefer och medarbetare som tänker långsiktigt och värnar om miljön och vår planet före kortsiktig ekonomisk vinning. Tänk att det har varit tvärtom en gång i tiden. Det är verkligen svårt att tro att produkter livstidsoptimerades, som det så fint hette, för att gå sönder efter en viss tid så att vi skulle bli tvungna att köpa nytt. Detta kombinerades med reklam för att intala oss att lyckan finns i att köpa nytt, nytt, nytt. Vilket slöseri med naturresurser och pengar! Oj, så lättmanipulerade vi var som gick på det. I dag ser människor tillbaka på den tiden och ler lite överseende över att det kunde vara så.

Jag förundras över att skiftet till den nya tiden gick så snabbt, och jag är oerhört tacksam över att jag fick vara en del av detta. Jag minns det första lilla steget som ledde till nästa steg, och så nästa, och efter ett tag blev förändringstakten lavinartad och det bara vällde fram nya idéer och initiativ. Det blev en trend att bry sig, att säga nej till sådant som inte var bra och hållbart, att visa civilkurage. Wow!

När jag kommer hem är jag full av energi och ser fram emot det som skulle kunna vara en helt vanlig vardagskväll, men för mig är varje dag lika värdefull och jag har tid och lugn som gör att jag kan njuta fullt ut. Livet är härligt att leva!

Anneli Påmark & Carl Österberg

Det kan kännas övermäktigt att prata om framtiden på det här sättet, med tanke på hur mycket som behöver förändras för att världen ska bli det paradis det är meningen att den ska vara. Men om vi bara vill så har människan förmågan att skapa nästan vad som helst, och det har hon länge visat att det är möjligt genom den tekniska utvecklingen som sker i det yttre. 

Vi vet att motsvarande utveckling är möjlig även i det inre. Och, att det kommer att påverka människors liv positivt när vi blir hjärtintelligenta, för då kommer vi att kunna skapa precis vad som helst. Och det kommer att vara gynnsamt både för oss själva, planeten vi bor på och dess andra invånare.

Hur ser du på det här?
Håller du med?
Hur ser din framtidsvision ser ut?

Vi vill mycket gärna veta hur dina tankar går. Skriv en kommentar nedan!  

44 kommentarer

Eva-Lena Österström
 

En underbar vision, jag blev så glad och inspirerad när jag läste den. Jag vill leva i den världen. 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Underbart att höra Eva-Lena! Vi skapar den världen tillsammans! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Framtidens ledarskap - hållbart ledarskap /Pia
 

Härlig vision! Håller med!
Ja, vi behöver verkligen visioner. Vi behöver ha en bild av vad vi vill skapa. (Inte enbart mäta och följa upp resultat.) Visioner är något som ofta saknas i ledarskap idag. Detta är tydligt både på samhällsnivå och i organisationer. Så varmt lycka till med ert arbete framöver!! 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Pia! Så härligt att höra! 😀

Ja, vi håller verkligen med om att det är så viktigt att ha en tydlighet kring vad vi vill uppnå.  

Lycka till du också med ditt arbete! 👍❤️ 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anders Nilsson
 

En härlig vision och den är fullt möjlig att uppnå. Om vi alla tar ett litet steg händer det stora saker. 

Kram till alla!

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Så fint skrivet Anders! 🙏 Det är precis så det kommer att gå till. Tillsammans är vi oslagbara! 

Kram ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anna Hessel
 

Hela jag fylls av en värme och en glädje: Tänk att det är den världen vi är på väg mot! Tänk att vi kommer ha det så framöver... det är så det måste bli, för som det är nu är det inte hållbart. Jag längtar till att få vara en del av vår framtid. 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Jaaa, Anna, så är det! 👍 Och vi skapar den tillsammans! Tack för dina fina ord!! ❤️🙏

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Gerd Erland
 

Underbar vision, längtar dit ❤️🙏❤️

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Gerd! 🙏 Det gör vi också och tillsammans tar vi oss dit! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Maria Wikander
 

Underbart inspirerande vision, som jag gärna jobbar och lever för. Vision? Ja. Omöjlig att uppnå? Nej.❤️

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Underbart att du är med på samma resa, Maria! ❤️ Känner din starka övertygelse, visshet! 🙏

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Lenny Thörnqvist
 

hej, instämmer med er andra, en fantastisk, välformulerad vision som både ger energi och framtidstro!

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack snälla Lenny! 🙏 Underbart med energin och framtidstron. Den ger oss detsamma! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Johan Rösler
 

Underbart att läsa och det ger en känsla av att det redan har hänt, fantastisk läsning som stimulerar och ger hopp. Tack för att ni delar med er och snälla fortsätt med ert viktiga jobb och fina engagemang. Varma hälsningar, Johan

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack snälla Johan för dina fina ord! ❤️ Du sätter verkligen ord på hur viktigt det är med visioner och känslan av att det vi vill uppnå redan finns. På så sätt är det möjligt att nå dit. 
Vi ses snart! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Lena Sundqvist
 

Oh ✨✨ vilken glädje, kärleksrus och energikick jag fick när jag läste er framtidsvision 👍  Så vill jag leva. 💕 Tänk när alla kan o vill ta ansvar för sina egna o sina medmänniskors liv o hälsa. Att förebygga o behålla hälsan med hjälp av nyttig mat, goda relationer, tid för motion. + inre o yttre resor. Detta är ju möjligt, såååå när börjar vi?! 😀

Tack Anneli o Carl för denna energiboost 🌟 🌟 Stor varm framtidstro-kram från mig 🙋‍♀️

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack själv snälla Lena! ✨ Vi känner ditt glädjerus och din framtidstro så starkt!! 😀

Det är inget att vänta på – det går att börja så redan nu! Vi kan skapa detta i vårt eget liv så får resten av världen följa efter! 🙏

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Marie Pettersson
 

Underbart Härligt!!! Klockrent ! Fint skrivet ! Vi är många som delar och jobbar för den visionen ♥️🌺🎶  Kramar

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack för dina fina ord, Marie! Underbart att du delar samma vision och är med och skapar den! 🙏😍

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Viktoria
 

Åh, så härligt! Det är precis så jag också känner! Jag tycker att livskunskap verkligen är ett ämne som borde finnas i skolans värld, för vad är egentligen viktigare än det?

Vore fantastiskt om man fick uppleva världen på detta sätt!

Tack för en väldigt vacker framtids vision.

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack snälla Viktoria! ❤️🙏🏻


Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Charlotte
 

Tack❤🙏 Så vackert och underbart  Åh, jag bara vet att det är sant! Ser och känner det livet varje dag och det kommer närmare och närmare...🙏❤

Kram

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Åh så härligt att höra, Charlotte! 😇❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Christina Pöhlén
 

Låter som ett paradis, hoppas att det är möjligt och genomförbart. Delar av det har jag upplevt som barn, att aldrig köpa nytt om saker gick att laga. Har alltid känt mig illa till mods i köpcentra och att det är en livsstil att konsumera, att människor tillbringar sina helger med att shoppa. Obehagligt att vår välfärd anses vara beroende av att vi konsumerar mer och mer. Medborgarlön vore underbart, vilken frihet, speciellt för ensamstående föräldrar. Hoppas att din dröm, Anneli inte ligger alltför långt bort i framtiden. Tack för att ni medvetandegör oss alla!

 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack för att du delar dina upplevelser, Christina! 🙏🏻 Vi hoppas detsamma, att vi snart är där. ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
LASSE
 

JÄTTEBRA. HAR  ÖPPNAT DÖRREN  KÄNNER KRAFTEN  ÄR PÅ VÄG  TACK VARE ER.

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Åh tack Lasse! Underbart att höra! 😀🥰

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anne Sjösvärd
 

Jag känner på mig att den här visionen är mer än en dröm vision. Jag är helt säker på att vi människor har större kraft och förmågor att faktiskt gå mot en förändring som är bra för oss. Och jag har en känsla av att det inte ligger alltför långt fram i tiden. Jag blir så himla glad när jag läser! Vi behöver verkligen var och en tänka och känna i våra hjärtan att det här kommer att hända ❤️ Anne

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack fina Anne! ❤️ Ja, så känns det! 😇

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Cina Strang
 

Tack så jättemycket för denna berättelse❣️Det är ju precis så man önskar att vi kunde leva! Tror att ju fler som delar denna bild desto snabbare kan drömmen om en ny värld gå i uppfyllelse.😄

PS. Har skrivit ner mina tankar om livet i boken ”Tankar om Evig Existens” som jag gärna skickar ifall ni vill läsa om mina ”bevis”  för att livet fortsätter efter döden.


Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
C
 

Vacker vision. Kan bara säga tack den. En undran: Vad gör vi av alla trasiga människor som gått in i väggen pga det samhälle vi lever i? Vad gör vi av människor som flyr hit men inte orkar (av olika anledningar tex krigsskador, kulturella måsten som de lärt sig är bra etc) ta till sig hur vi lever. Hur kan vi fånga upp alla barn till vuxna som inte klarar av att vara bra vuxna till barnen? Jobbar idag med många av dessa barn och det gör ont i hjärtat varje dag.

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Agneta Lyrhagen
 

Helt underbart. 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Gunilla
 

Vilken underbar vision! Tänk vad mycket vi kommer att se tillbaka på och ruska på huvudet åt. Hur kunde vi gå på allt som samhället fyllde oss med!! Er vision tar jag med mig här och nu. Den borde skickas till EU- parlamentet för ett uppvaknande! 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Catharina Madeleine Lundqvist
 

Visionens vision! TACK! Den tar jag med mej och manifesterar. ÅÅh vad jag känner att vi blir fler och fler som delar denna vision, detta levnadssätt, bejakande till livet, det friska, det innerligt sanna. Tillsammans är vi kraftfulla och tar oss ett steg i taget framåt. Jag älskar denna resa tillsammans med Er alla. 

Återigen TACK för denna visionens vision! Jag tar med den i mitt hjärta och om vi hjälps åt att sprida den, manifestera den så är vi snart där. Jag längtar!

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Rebecca
 

Tack för att du delar med dig 🙏 Så inspirerade och håller helt med. Tänk vilken skillnad varje enskild individ kan göra varje dag, känns som att jag ska läsa det här inlägget varje dag och tänka vad kan jag göra idag för att komma närmare. Bara små steg kan få jätte stora effekter som tex. bara möta någons blick och säga hej till någon man inte känner. Tack återigen för delningen 🙏💞 


Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Johan
 

Fantastiskt att läsa den här förhoppningsvis sanna berättelse om några år! När saker väl börjar vända så går det fort för oss människor. Tillsammans gör vi skillnad <3 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Annika
 

Hjärtintelligens❤️ 

😊 Jättefin text. 

Hjärtats intelligens ..Ja det är framtiden och den är nu. Känner att mina gränser börjar bli mer o mer tagna från hjärtat. Det får konsekvenser på t ex arbetsplatser men någon måste ju börja .. jag blir en del av förändringen nu. ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Cecilia
 

Woww 🤩 det är min vision, längtar efter en kärleksfull värld med hjärtat i fokus 🧡 så inspirerande och detta fantastiska forum med hjärtintelligenta människor är ett viktigt steg på vägen 🧡

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Karin Risberg
 

Blir både rörd och upplyft i energin av att läsa er framtids-vision. Är fullt ut medveten om hur jag vill att framtiden ska se ut och den överensstämmer med det ni beskriver ❤️ Tack Ljus o Kärlek till mänskligheten 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Charlotta Henningsson
 

Ja den visionen vill jag gärna bli en del av💖🥰. Tack för att ni beskrivit den framtid som även jag bär i mitt hjärta och själ❤🙏🤗💞

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Gunilla Alexandra Wigertz
 

Detta är Enhets politik. Sådana här scenarier skrev vi på 90-talet inom partiet Enhet. Då trodde vi att människor var längre komna i sin medvetandenivå, men det har dröjt längre tid än vi trodde... Men det kommer att bli så här en dag.... Fint skrivet...

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Brith Andersson
 

Tack snälla ni. Så jättefint skrivet. Jag blir lättad, glad och fylld av positiv energi. Det strålar och lyser om hela berättelsen. Vilken värme!

Jag har alltid haft liknande bild i mitt sinne. Jag lever i tuffa omständigheter, men ingen kan ta ifrån mig stoltheten med att vara mig själv och lysa som den mest kärleksfulla stjärna i min eget lilla värld.

Tack för det ni delar med er,

Anneli & Carl

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Annika Tunborg
 

En så vacker vision, jag vill göra allt jag kan för att hjälpa till att bygga upp den nya världen 🙏🏻❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar