Är det bra att vara framgångsrik?

jumpstory-download20210222-202511 - make it happen

Det finns de som älskar och det finns de som hatar ordet "framgång". Beroende på vilken bakgrund vi har och i vilka omständigheter vi befinner oss så kan vi uppleva framgång på olika sätt – innebörden väcker associationer åt olika håll. 

För en del kan det kännas som en anklagelse eller en dom:

  • Är du framgångsrik?
  • Är du tillräckligt bra?
  • Är du värdig att vara här?

Det är inte så trevligt att bli värderad, granskad och mätt, särskilt om vi känner det som att vi att inte riktigt når upp till det som förväntas av oss. Samhället är fullt av både uttalade och outtalade krav, och som om det inte vore nog har vi ofta en kritisk inre röst som förmanar och klandrar oss. Så här är det för många. 

Med tanke på att vi har skrivit boken Vägra följa John, med undertiteln Hjärtats intelligens – hela vägen till hälsa, framgång och lycka kanske du undrar varför det ordet finns med i boktiteln. Hur kan vi prata om framgång när boken handlar om personlig utveckling?

Om du ställer de frågorna har du antagligen åsikten att framgång är ett fult ord som inte ska användas i det sammanhanget, och i så fall har du antagligen inte läst boken heller, för där förklarar vi vår ståndpunkt till både framgång och annat som rör personligt växande.

Vi ser begreppet framgång på ett annat sätt. Inte som en dom över dig som person, utan som ett konstaterande av verkliga resultat. Med det perspektivet handlar framgång helt enkelt om ifall du har uppnått det som du avsåg att göra.

  • Bestämde du dig för att sitta i soffan och tillbringa dagen med att titta på Netflix? Var det vad du gjorde? Då var du framgångsrik.
  • Tänkte du ta kontakt med tio nya potentiella kunder? Gjorde du det? I så fall lyckades du, och om inte så var du inte framgångsrik.

Oavsett vilken intention du hade så är framgång ett mått på vad du uppnådde eller inte uppnådde. Framgång är bara en bedömning av resultaten, inte av dig som person.

Att skifta synsätt på det här sättet kan hjälpa dig att ta dig ur ditt mentala fängelse. När du summerar dagen är framgång något som du har möjlighet att påverka. Det är du som definierar vad framgång betyder för dig. Ingen annan kan bedöma det.

  • Vad innebär framgång för dig?
  • Vilka mentala fängelser sitter du fast i?

Vad är verklig framgång?

För oss finns det ytterligare en viktig komponent i begreppet framgång. Det är många som är framgångsrika i någon sysselsättning, till exempel karriär i yrkeslivet, men inte lika framgångsrika i sitt privatliv. Det vill säga, relationer till partner, barn och familj etcetera fungerar inte riktigt så som de skulle önska. Paret kan ha en intention och förhoppning om att nå fram till varandra, att bli förstådda och respekterade för den de är, men resultatet blir i stället missförstånd, ifrågasättande och gräl när de försöker kommunicera. Den ena (eller båda) har inte förmågan att lyssna, och tar sig inte tid att vara riktigt närvarande med den andra. I stället ligger fokus ständigt på yttre faktorer som kan göra dem framgångsrika. Men det är inte verklig framgång!

Den viktigaste komponenten för att nå framgång är att alltid sträva efter att vara kongruent, oavsett om det gäller jobbet, idrott, hälsa, relationer eller vad som helst i livet. Det innebär att du gör det du säger att du ska göra, du håller det du lovar (dig själv och andra), det råder samstämmighet mellan dina ambitioner och ditt agerande, "you walk the talk" helt enkelt. Det är det här som är skillnaden mellan att lyckas eller "misslyckas" med dina föresatser.

Lägg märke till att vi skriver ordet misslyckas med citattecken. Det går så klart att argumentera för att det egentligen inte finns några misslyckanden, bara lärdomar, eller hur? Och det blir ännu mer komplicerat när du börjar fundera på "varför" du strävar efter att uppnå vissa resultat. 

Är det för att du mår bra inifrån dig själv?
Är det för att göra någon annan till lags?
Är det för att du söker bekräftelse?

Det är viktigt att besvara de frågorna innan du sätter igång med att strävsamt försöka nå framgång inom det du (tror) att du längtar efter uppnå. Du behöver förstå att dina val i livet kan göras medvetet utifrån ditt hjärtas längtan eller omedvetet från ditt egos rädsla och försvar.

Det finns de som kör på i fel hjulspår år efter år och blir framgångsrika på det de gör, tills de plötsligt upptäcker att det var något helt annat de egentligen ville. De har lyckats förverkliga någon annans dröm. Det finns de som använder "pannbenet" för att ta sig igenom motstånd och strapatser, inte minst inom träning. De uppnår sina mål genom att söka adrenalinkickar och glömmer bort att vila. Det kan hålla ett tag och ser ju bra ut på ytan, men den som inte lyssnar på sin kropps signaler kommer till slut märka av det på ett eller annat icke önskvärt sätt.

Sammanfattningsvis är själva anledningen till att du väljer att göra något, minst lika viktig som att du blir framgångsrik på det du gör. Det går med andra ord att ligga i tv-soffan av både rätt och fel anledning, likaväl som det går att träna sig i god form med rätt intentioner (och vila) och att träna sig in i väggen med fel drivkrafter.

Men det här är en helt egen historia som kanske kan bli ett blogginlägg någon gång i framtiden. 😊

Skriv och berätta om hur du ser på framgång och vilka tankar och känslor det här inlägget väcker i dig. 

Dela gärna inlägget vidare! 

14 kommentarer

Lotta Ahlstrand
 

Tack, tack för påminnelsen! Känner mig inspirerad och guidad❤ 

Jag vet att det finns ett annat friare liv därframne....drömmer och längtar.  Nu ska jag ta kraften jag fick från inlägget och bli "framgångsrik " 😃🙏

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Härligt att höra, Lotta! 👍

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
peter berggren
 

Bra inägg! 👍❤

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack så mycket, Peter! ❤️👍

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Andes Nilsson
 

Tack för ett jättebra inlägg!! Det är så viktigt att skilja på den jag är och det jag gör. Enligt mig är alla människor bra precis som de är, även när de gör dåliga saker. Till och med när de skadar andra är de bra precis som de är. Det de gör visar hur de mår på insidan. Jag tror det är helt omöjligt att vara i hjärtat och samtidigt skada andra. För mig är det klart och tydligt personlig utveckling som är vägen till hälsosam framgång för mig själv och andra. När ännu fler börjar titta inåt på sig själv blir världen ännu bättre.

Kram till er alla!

Anders

Läs mer
Läs mindre
Carina E Carlsson
 

Tack Anders för så välformulerat inlägg. Jag skulle ha velat kunna formulera mig med dessa ord men hittar inte alltid rätt. Så än en gång - tack för fina och bra ord.

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Anders, så fint! Vi känner detsamma! ❤️🙏🏻

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Vilken underbar feedback till Anders, Carina! ❤️

Läs mer
Läs mindre
Yvonne D Fors
 

Tack Anders för en så klargörande beskrivning av att vara! Jag ser för första gången vad jag har att jobba med. En chockartad läsning om framgång och hur jag tolkat "mina omedvetna försök till framgång"! Yvonne F

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Så fint att du delar, Yvonne! ❤️ 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Yvonne D Fors
 

Just nu känner jag mig fylld av blandade känslor! En tyst röst som jublar - Ä N T L I G E N!!! och en annan känsla av befrielse och förståelse för varför jag blev så arg när en ny bekantskap börjat prisa mig om hur fantastisk jag var!  Jag har varit så fast i domen att inte duga, att vara misslyckad och så fylld av skam för något som jag som litet barn varit totalt oskyldig till. Nu börjar jag äntligen finna den saknade pusselbiten! Tack! Yvonne F

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Yvonne, så underbart att höra! Wow vilken insikt! Fantastiskt! ❤️👍😇

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Tommy Åkerlund
 

Jag hittar ofta på ursäkter för att inte genomföra vad jag satt som mål för dagen att göra.  Det kom ett telefonsamtal som var viktigare, ett mail som skulle svaras på, en kollega som ville ha hjälp med något som just då verkar intressant. Det finns jättemånga anledningar till att inte tro och göra det som är viktigt för en själv. Jag måste lära mig säga nej när det dyker upp något som distraherar mitt fokus. 

Tack för de kloka orden. 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack så mycket för att du delar detta, Tommy! ❤️

Du sätter fingret på något som är så oerhört viktigt och som många brottas med. En hel del faktiskt utan att vara medvetna om det. Det är så lätt att låta tiden gå utan att göra något åt det.

Bra att du är medveten om detta och är ärlig mot dig själv! Det är alltid det första steget till en förändring. Inspirerande! 😇 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar