Den kinesiske bonden

Chinese farmer

Alan Watts presenterade några av sina mest tongivande idéer vid föreläsningar på olika universitet runt om i USA. Följande berättelse ingår i en samling med titeln Eastern Wisdom, Modern Life: Collected Talks: 1960-1969.

Kanske har du hört den eller någon annan variant tidigare, för det är många som lånat av filosofen Watts. Vi har själva fritt översatt berättelsen från originaltexten.

Det var en gång en kinesisk bonde vars häst sprang bort. På kvällen kom alla grannarna för att beklaga detta, och de sa: "Vi är så ledsna att din häst har rymt. Det här är mycket olyckligt!"

Bonden svarade: "Kanske det."

Dagen därpå kom hästen tillbaka, i sällskap med sju vilda hästar, och på kvällen kom alla grannarna tillbaka och sa: "Åh, en sån lycka! Du har nu åtta hästar. Vilken fantastisk tur!"

Bonden sade igen: "Kanske det."

Följande dag försökte bondens son att rida in en av de vilda hästarna, och då blev han avkastad och bröt ena benet. Grannarna sa då: "Åh kära nån, det har var illa!

Bonden svarade: "Kanske det."

Nästa dag kom ämbetsmän till byn för att beordra unga män till armén, men de avvisade sonen för att han hade ett brutet ben. Återigen kom alla grannar och sa: "Åh vilken lycka!"

Återigen svarade bonden: "Kanske det."
-----------------------
Allt som sker i naturen är en integrerad process med enorm komplexitet, och det är verkligen omöjligt att veta om något som händer är bra eller dåligt - för du vet aldrig vad som kommer att bli följden av otur, och du vet aldrig vad som kommer att bli följden av tur.

Allan Watts

Har du hela bilden?

Det är lätt att dra förhastade slutsatser när vi inte har facit på hand – ofta får vi svaret först senare. Därför är det bra att försöka vara öppen även inför andra möjligheter än de mest uppenbara.

När vi sätter etiketter på olika situationer och händelser och säger att det är gott eller ont, bra eller dåligt, lycka eller olycka, tur eller otur etcetera, så kanske det stämmer ... eller inte. Men risken är stor att dessa etiketter, när vi tror på dem, i själva verket hindrar oss från att vara öppna inför det okända.

I den här världen råder dualitet – yin kan inte existera utan yang, skuggan beror på ljuset och vice versa. Det handlar om kontraster. Om vi gör oss fria från förutfattade meningar, så som bonden, och inte drar förhastade slutsatser öppnar sig många nya möjligheter.

Det ena kommer att leda till det andra, som leder till det tredje och så vidare. Men det brukar först vara när vi tittar tillbaka i en händelsekedja som vi kan se och förstå synkroniciteten som hela tiden verkar.

Eller som en annan stor filosof uttryckte det:

"Livet kan bara förstås baklänges,
men det måste levas framlänges."
SØREN KIERKEGAARD

Din inre kompass

Vi har märkt att vi själva lyckas allra bäst när vi inte reagerar impulsivt på oförutsedda händelser. Vi kan naturligtvis känna starka känslor och vi tillåter oss att känna dem. Vi behöver bry oss, men inte alltför mycket.

Vi vet att oavsett om det som händer verkar vara bra eller dåligt så finns det alltid något gott i det, eftersom det ger oss viktig vägledning om i vilken riktning vi behöver röra oss. Detta innefattar även vilken riktning vi inte ska ta. Vi använder oss av livets skeenden som en ovärderlig kompass. 

Det gör att livet blir en upptäcktsfärd och ett spännande äventyr!

Hur är det för dig? 

Dela gärna med dig av dina funderingar – kommentera eller ställ frågor här nedan!

8 kommentarer

Carolina
 

Håller helt med i dessa tankegångar. Jag brukar tänka likadant gällande människor - vi är inte bra eller dåliga, vi är bara olika. Genast försvinner så oerhört mycket känslor som uppkommer just bara för att vi värderar både oss själva och andra. Särskilt i en tid där influenser faktiskt har blivit ett jobb och där vi översköljs av "Brabättrebäst" och i och med det känner oss dåliga i jämförelse. För visst speglar det våra brister och gör det lättare hänt att fokusera på vad vi saknar.

Om ingen är bra eller dålig som människa kan vi heller inte hata eller döma. Om vi slutar bedöma och döma det vi ser framför oss får vi mer frid i hjärtat (och framförallt hjärnan). En del drar då paralleller till att människor som gör andra illa då skulle vara goda. Jag tror att människan i grunden är god, men att omständigheter och erfarenheter  får oss att handla på olika sätt i olika situationer.  

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack så mycket för din kloka kommentar, Carolina!

Vi är också av den uppfattningen, att människan i grunden är god och att det är våra präglingar som har gjort att vi är som vi är. Det som är positivt är att det går att förändra dessa präglingar till något mer gynnsamt. ❤️

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att döma andra, vilket är ett intressant område med ibland motstridiga åsikter.

Här hittar du det >>>

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Anders Nilsson
 

Tack för ett jättebra inlägg. Det känns bra och häftigt att detta känns helt rätt för mig nu. Det är så här det är.

Kram

Anders 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Så härligt att höra, Anders! Ja, det ger en helt ny dimension till livet med det här tankesättet. Kramar ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
John Olsson
 

Kan du känna medkänsla för andra människor så blir det enklare att förstå andra människor och att  olikheter är naturligt och intressant. 

Boken "vägra följa John" är fantastisk. Den har tagit mig vidare i mitt liv som är ett äventyr. Upptäck och lär känna dig själv så finner du lyckan för den finns inom dig. 

John 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Så fantastiskt att höra och vilken bra sammanfattning av det vi vill förmedla med Vägra följa John! 😀❤️ Tack för dina kloka, fina värmande ord, John! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Hermes Atar Trismegistus
 

Jag fick diagnosen Paranoid Schizofreni 2001 och går på tung medicinering sedan dess vilket resulterat i att jag sover 12 timmar/dygn. Det tillsammans med att jag hör väldigt dåligt gör att jag inte kan arbeta. Det kan man tycka är otur, men jag har vänt det till något positivt.

Jag har använt min vakna tid varje dag till att samla information från böcker, internet och efter att ha bollat mina tankar med levande personer, har jag skrivit ner mina slutsatser på min hemsida.

Det har bland annat lett till att jag konstruerat en ny internet religion som ifrågasätter sanningshalten i alla religioner.

Jag har också upptäckt att en psykisk sjuk människa inte ÄR sin sjukdom, utan HAR sin sjukdom, vilket gör att en människa kan bli frisk om hon kan lämna orsakerna till sin psykiska sjukdom.

Boken "vägra följa John" är en av de bättre böckerna detta årtiondet och jag rekommenderar alla som är intresserade av självförverkligande att läsa den.

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Kul att höra av dig, Hermes! grinning Det är så sant som du skriver, att vi ÄR inte våra sjukdomar, de är bara symptom. Tack för dina fina ord om Vägra följa John, och för att du delar visionen och sprider budskapet! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar