Indisk mungbönssoppa

mungbonssoppa

– med kokosmjölk, koriander och selleri, 8–10 portioner

Ingredienser

500 g blötlagda mungbönor 
15 dl vatten, ska täcka bönorna
2 tsk malen koriander, använd annars färsk
1 knippe stjälkselleri i bitar 5-8 potatisar med skal i kuber
2 burkar kokosmjölk (1burk kokosmjölk + 1 burk havregrädde för magrare variant)
2 msk grönsaksfond
1-2 msk kinesisk soja
1,5 msk gurkmeja
1,5 msk curry
1 tsk svartpeppar
1 pressad färsk citron eller 2-3 msk citronsaft
Salt

Gör så här

Häll av blötläggningsvattnet och koka mungbönorna i nytt vatten. Se till att de är täckta med vatten.

Tillsätt koriander + selleri och potatis.

Om du inte blötlagt mungbönorna låter du selleri och potatis koka med de sista 30 minuterna, men koriandern ska vara med från början.

När mungbönorna och potatisen är mjuka, tillsätt kokosmjölk, grönsaksfond, soja, gurkmeja, curry, svartpeppar.

Smaka av med citron. Det blir mycket soppa och den håller sig i kylen 5-6 dagar, går också utmärkt att frysa in och värma upp igen.

Obs! Måtten på tillsatserna är ungefärliga, så prova dig fram!

Blötlägg mungbönorna över natten, och om du av någon anledning inte har tid att göra soppan nästa dag kan du vänta en eller två dagar till, men skölj i så fall igenom bönorna med nytt vatten en gång om dan. Minska även vattenmängden något eftersom bönorna drar till sig mer vatten när de blötläggs längre.