Hur beter sig din flock?

image

Det finns verkliga faror i livet och det finns faror som du bara inbillar dig. De verkliga farorna behöver du ta på allvar, medan du behöver ifrågasätta och undersöka de inbillade farorna, för att se om det verkligen finns fog för din rädsla.

Den här berättelsen visar hur våra präglingar styr oss mer än vi är medvetna om.

En grupp forskare placerade en flock med apor i en bur. I mitten av buren fanns en hög stege med en klase mogna bananer överst. 

Varje gång en apa började klättra uppför stegen aktiverades ett sprinklersystem som sprutade kallt vatten på de andra aporna, vilket var obehagligt för dem.

Bananerna var dock så lockande att aporna fortsatte att försöka nå dem. Men varje gång blev de andra aporna blöta, och ganska snart lärde de sig att se mönstret. Till slut var det inte längre någon som försökte nå bananerna.

Nu bytte forskarna ut en av aporna mot en som inte hade varit med tidigare. Den nya apan försökte förstås direkt klättra uppför stegen för att få tag på bananerna. Men då angreps den av de andra aporna som höll fast den för att de inte skulle bli blöta. Den nya apan gjorde fler försök att nå bananerna, men fick samma behandling varje gång, och slutade därför efter ett tag med sina fruktlösa försök 🍌🐒 ursäkta ordvitsen.

Sedan bytte forskarna ut den ena apan efter den andra. Varje gång försökte den nya apan att klättra upp till bananerna, men fick då samma behandling – den blev neddragen, fasthållen och tvingad att låta bli att klättra – trots att forskarna sedan länge hade stängt av vattnet.

Det här upprepades ända tills alla de ursprunglig aporna blivit utbytta så att ingen apa i buren faktiskt hade blivit utsatt för vattnet. Trots att de själva egentligen inte varit med om något obehagligt fortsatte ändå aporna att hindra varandra.

Nu kanske du inte gillar att bli jämförd med en apa, eller att mänskligheten liknas vid en apflock, men faktum är att det här beteendet har vi alla med oss.

Vi växer upp med en hel massa olika präglingar som handlar om hur vi ska bete oss, vad vi ska tro på och inte, vad som är möjligt och inte att uppnå och så vidare. Dessa kommer främst från vår uppväxt, men även den "flock" som du har omkring dig påverkar i högsta grad hur du resonerar och agerar – och hur du mår!

Präglingarna ligger så djupt att de ofta är helt automatiska. Vi reflekterar inte ens över dem och många är dessutom kollektiva så att "alla" som finns omkring oss tror på samma sak, även om det gäller något som vid närmare granskning visar sig inte vara sant.

När någon går mot strömmen och försöker bryta mot "reglerna som gäller i buren" så låter andra människor alltså personen förstå att "så gör vi inte här”. 

Därför blir du hindrad både av andras reaktioner och din egen rädsla för andras reaktioner. Detta håller dig tillbaka lika mycket som en fysisk fasthållning.

Egot – din egen "fasthållare"

Dessutom har du din egen, inre fasthållare och det är ditt ego som gör allt för att du ska stanna kvar i det välkända och invanda. Egot beter sig precis som de här aporna när du försöker ta steg i en ny riktning som ligger utanför din komfortzon.  

Samtidigt som de här stegen å ena sidan känns inspirerande och glädjefyllda, så försöker ditt ego hindra dig – hela tiden – eftersom du bryter mot dina präglingar. 

För att du ska kunna ta sådana här avgörande steg behöver du vara ”bekväm" med att känna rädsla så att du kan skilja mellan den sortens rädsla som skyddar dig från en verklig fara och den andra sortens rädsla, som beror på att ditt ego larmar falskt så fort du är på väg att bryta mot djupa präglingar.

Den rädslan som hindrar dig från att utvecklas.

När du väl har lärt dig knepet och ju mer du tränar dig, blir det allt lättare att ta de här stegen. Så småningom kommer rädslan mer att kännas som ett pirr i magen, för du vet att du står inför en förändring som gör att du utvecklas.

Du välkomnar till och med känslan! ❤️

Visst är det spännande! Skriv gärna en kommentar och berätta om dina erfarenheter, eller fråga oss om du undrar över något. Vi möter alla typer av präglingar och rädslor under våra kurser och vi vet bästa sättet att klättra upp för stegen!


Referenser
Den lärorika berättelsen om aporna har cirkulerat i många olika sammanhang sedan 1996 då den framställdes i boken Competing For The Future av Gary Hamel och C. K. Prahalad. Den återberättades senare på Jive World – av Eddie Obeng, föreläsare, författare, lärare och professor i organisationsteori, vilket fick fart på spridningen. Ursprunget till fabeln lär vara ett experiment av G.R. Stephenson, Cultural Acquisition Of A Specific Learned Response Among Rhesus Monkeys (1966), vilket dock hade andra syften och åtgärder än i berättelsen.

Vi vill tillägga att vi absolut inte uppmanar till djurförsök – texten är bara en illustration. Tvärtom är vår starka övertygelse att all kontakt med andra levande varelser ska ske på ett respektfullt sätt.

12 kommentarer

Andes Nilsson
 

Tack för en bra text! Alltid bra att bli påmind om detta.

Kram Anders 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Anders! 🙏🏻 Härligt att höra! 😀

Kram Anneli & Carl ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Monica
 

Så intressant 🧐 i dessa tider inte minst...❤️

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Monica! ❤️ Visst är det intressant. 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Gunilla Nilsson
 

Känner igen mig i detta, bland annat att jag blir ifrågasatt för att jag ifråga sätter när jag inte har samma mening eller tycker lika eller gör som min "grupp" runt mig förväntar sig av att jag ska göra eller tycka. När jag utmanar mitt ego och kliver ut ur min komfortson, så kommer pirret i magen och tanken -vad håller jag på med. Men känslan efter är belöningen, att jag kan stå upp för mig själv och ha en egen mening, har gjort att jag växer som den person jag är och mår mycket bättre och blir tryggare och starkare i mig själv. 

All kärlek till er alla ❤️

Kram Gunilla

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Åh så få fint du beskriver detta, Gunilla! 😀❤️ Förstår precis vad du menar. Det är så underbart när växandet vinner över rädslan – fantastiskt med dina modiga steg!

All kärlek till dig, Gunilla! ❤️

Kram Anneli & Carl   

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Agneta Lyrhagen
 

Javisst är egot min fasthållare, gäller bara att se det. Stannar ju gärna kvar i det invanda. Tack för påminnelsen. Kramar till er 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack Agneta! 🙏🏻

Visst blir det lätt så, för egot är lurigt och när vi avslöjar någon av egots strategier så letar det efter nya vägar att hålla oss kvar.

Kramar till dig! 🤗 🤗
Anneli & Carl

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Christer Philipson
 

Påminner om hur jag och andra förhållit oss till politiken och frågor om bl.a inmigration. Till slut är verkligheten ikapp. Kramhälsningar

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack för din kommentar Christer!

Det går att relatera det här med präglingar till det mesta i samhället, inte minst inom politiken som vi dock själva inte är engagerade i. Vår vision ligger långt bortom vad den politiken som finns i dag står för. 

Många kramhälsningar till dig! ❤️

Anneli & Carl 

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt
Jimmy Söderström
 

Jättebra text och inspirerande :) Det har under hela mitt liv varit ett motstånd när jag försöker möta min rädsla som även de runt omkring är rädda för. Jag har på senaste tiden sakta vågat möta min rädsla för att våga utvecklas. 

Läs mer
Läs mindre
Human Awareness
Personal
 

Tack snälla Jimmy! 🙏🏻 Så kul att höra. ❤️

De är så för de flesta, även om många lyckas dölja det väl. Fantastiskt att du vågar möta din rädsla – du är så modig! ❤️

Läs mer
Läs mindre
  Avbryt

Lämna en kommentar