Elefanten och repet

Boy with elephant

Du kanske har hört berättelsen om elefanten och repet, men har du förstått hur genomgripande du är präglad på liknande sätt?

Här är historien som är lite obehaglig, men illustrativ för det är precis så här de undermedvetna programmeringarna fungerar.

För länge sedan, när vilda djur fortfarande utnyttjades som underhållning på cirkus, var en man på besök i djurstallarna bakom cirkustältet och husvagnarna. 

Han såg då hur en elefant stod bunden vid ett träd med hjälp av ett tunt rep runt ena foten. Mannen tyckte det såg klent ut och frågade djurskötaren om det inte var risk att elefanten skulle slita sig loss och rymma.

Djurskötaren berättade då att när elefanten var en liten unge hade den varit fastbunden med en kedja. Ungen hade försökt slita sig loss – allt vad den orkat, under många dagar – frustrerad och arg för att den inte kunde bli fri.

Till slut gav den upp och hade då lärt sig att, vid minsta motstånd, stanna precis där den var och inte försöka mer ...

Dina mentala rep

Det är i själva verket ingen skillnad på att vara bunden vid ett träd eller hindrad av sina begränsande tankar. När du förstår det här har du möjlighet att börja få syn på de mentala och känslomässiga "rep" som håller dig tillbaka.

Problemet är att det är mycket svårare att se sina egna hinder än att se ett rep, och det handlar om så mycket mer än bara ett hinder. 

Känner du till att det undermedvetna ansvarar för ca 95 procent av allt som du upplever och agerar på i ditt liv? Och har du förstått att det är i ditt undermedvetna som de starkaste "repen" finns?

En del av dem känner du antagligen till. Du kanske är medveten om vissa situationer, men det finns andra situationer där ditt undermedvetna hindrar dig utan att du ens märker det.

Det är alltid lättare att se andras utmaningar och möjligheter än sina egna. Därför behöver du andra människor för att kunna bli mer medveten om dig själv.

Gör dig fri!

Vill du slita dig loss från det som hindrar dig?

Då är det dags att börja ett nytt liv som en fri elefant!

Det kan vi hjälpa dig med, för vi är fenomenala på att hjälpa dig att få syn på "repen" och vi har verktygen som kan knyta upp och rent av kapa dem om det behövs!

Du kanske redan har läst eller lyssnat på den bästsäljande boken Vägra följa John.

Om inte, gör det! Du kommer att få kunskap om hur du ska göra för att en gång för alla göra dig fri från repen. 

Vägra följa John – Hela vägen


ha-logo-humans-only Unika utbildningar i personligt ledarskap, både privat och professionellt.
www.humanawareness.se



elephant-free


Nio spännande fakta om elefanter

1. En elefant väger lika mycket som tre–fyra personbilar

Elefanter fortsätter att växa hela livet och de varierar därför mycket i storlek.

Den afrikanska elefanten är världens största landdjur. En stor hanne har en mankhöjd på mer än tre meter och väger vanligtvis över fem ton. Honorna väger i regel hälften så mycket som hannarna.

Världens största elefant var fyra meter hög, tio meter lång (från snabelspets till svansspets) och vägde över tio ton.

2. Elefantens hjärta är 60 gånger större än människans

Elefantens hjärta kan väga så mycket som 20 kilo. I jämförelse väger ett människohjärta bara 350 gram.

En elefants hjärna är tre–fyra gånger större än en människohjärna. Även om elefantens hjärna inte är lika stor i förhållande till kroppen som människans, så är den mycket avancerad. Elefanten är ett av världens intelligentaste djur.

3. Elefanter kan inte hoppa

Elefanten är det enda däggdjur som inte kan hoppa. Orsaken till detta har bland annat studerats på Royal Veterinary College i London. För att kunna hoppa krävs både flexibilitet och spänstighet i vristerna, och rejält med muskler runt smalbenen. Detta saknar elefanten.

I studien undersöktes även hur elefanter springer. En elefant kan komma upp i cirka 25 kilometer i timmen, och den måste alltid ha minst en fot i marken. Det är snabbt!

4. Elefanter "pratar" med olika röster

Elefanten har en fantastisk förmåga att kommunicera med andra elefanter. De använder olika sorters ljud för att varna om faror, kalla på sin make eller maka eller på sina ungar, och för att skrämmas.

Vissa av ljuden är mycket lågfrekventa och kan inte alltid uppfattas av människor, som bara hör ner till cirka 20 hertz. Eftersom de lågfrekventa ljuden fortplantas som vibrationer i marken använder elefanten fötterna för att "höra" dem.

5. Elefanter lever länge

Elefanter lever ungefär lika länge som människor.

Den äldsta kända elefanten hette Lin Wang och blev 86 år gammal. Han användes under andra världskriget som transportmedel, av både japanerna och kineserna, och blev en nationalklenod i stora delar av Asien. Lin Wang dog i en djurpark i Taiwan år 2003.

6. Elefanter kan gråta

Elefanten är ett känsligt och kärleksfullt djur. De kan bland annat visa sorg, känna empati och vara altruistsika, och de kan vara lekfulla och skratta.

Elefanter har komplicerade ritualer. När de återförenas efter en längre tid viftar de med öronen och utstöter särskilda välkomstljud.

När en elefant i hjorden dör sörjer de andra elefanterna den avlidna i flera dagar. Sorgen visar de genom att samlas i stillhet runt elefanten som dött.

Författaren Lawrence Anthony arbetade som etolog och viltvårdare med speciell förkärlek för elefanter. Han räddade bland annat "besvärliga" elefanter från att bli dödade, när de ansågs inkräkta på människans marker (fast det naturligtvis egentligen är de besvärliga människorna som inkräktar på elefanternas marker ...).

En flock med nio elefanter hade brutit sig ut ur sin inhägnad och ställt till problem i området. Anthony kommunicerade med ledarhonan och fick dem att flytta på sig, till ett område där de kunde leva fritt.

När Anthony dog 2012 vandrade två elefanthjordar i 12 timmar för att nå hans bostad som låg flera mil bort från deras tillhåll i Thula Thula-reservatet. Elefanterna stannade i två dagar för att sörja, på samma sätt som de sörjer sina egna döda.

7. Elefanten använder sin snabel som snorkel

Elefanter kan simma. Men de håller sig nätt och jämt flytande, precis under vattenytan. De använder snabeln som snorkel, så att de kan andas medan de befinner sig under vattnet.

Snabeln är ett fantastiskt redskap med stor flexibilitet och många användningsområden – den består av 50 000 muskler!

Elefanter använder bland annat snabeln till att plocka åt sig grenar och mat, och den fungerar som sugrör när de behöver få upp vatten ur vattenansamlingar. Vattnet sprutar de in i munnen när de behöver dricka.

8. Elefanter är dräktiga i nästan två år

Elefanthonor kan bli dräktiga först från 16 års ålder, och de är dräktiga längst av alla däggdjur – de får vanligtvis fyra ungar under sin livstid.

När en elefant föds samlas hela hjorden runt modern och den nyfödda för att skydda dem. Elefanthjorden hjälps åt med att få ungen på fötter.

9. Elefanter är självmedvetna

Människor utvecklar sin självmedvetenhet fullt ut, upp till fyra-femårsåldern. Redan vid omkring 18 månader kan de flesta barn förstå när de ser sig själva i en spegel. Forskning har visat att det inte är speciellt många djurarter som på liknande sätt är självmedvetna. Men elefanter och även apor, skator och delfiner känner igen sig när de ser sig själva i en spegel. Vi vill tillägga att det mycket väl kan vara så att även andra djur är självmedvetna, men att forskarna ännu inte har hållit upp dem mot en spegel ... Eller att djuren varit intresserade av att delta i forskningen. :-)