Saffranskladdkaka

saffranskladdkaka

Ingredienser

Använd gärna ekologiska ingredienser

2 paket stora vita bönor
1,5 paket saffran
20 dadlar
0,5 dl kokosolja
1 citron
0,5 dl riven kokos
2 tsk bakpulver
1 nypa kardemumma

Serveringstips

Hallon
Torrostade mandlar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Rosta mandlarna utan fett i en stekpanna och ta fram frysta hallon, om du önskar det, till servering.

Smörj en liten ugnsform (18x25) med kokosolja och kokosflingor.

Värm upp kokosoljan och saffran i en kastrull långsamt och på medelvärme. Ställ åt sidan.

Mixa bönorna och dadlarna tills det blivit en smet. Det kan ta ett tag.

Tillsätt rivet citronskal från en halv citron och saften. Därefter riven kokos, bakpulver och kardemumma. Häll slutligen över den avsvalnade kokosoljan och saffranet. Mixa en gång till.

Häll över smeten och fördela den jämt i ugnsformen med hjälp av en slickepott. Ställ in den i ugnen i ungefär 30 minuter.

När halva tiden har gått, ta ut kakan och pensla försiktigt med lite kokosolja på ytan, och ställ in den igen.

Ta ut och låt svalna.

Servera gärna med hallon och torrostade mandlar.

Bild: Ica